Доц. Милен Любенов: Няма шанс за правителство с третия мандат

Доц. Милен Любенов: Няма шанс за правителство с третия мандат Няма значение на коя партия ще бъде даден третият мандат, няма шанс за правителство с третия мандат. В това е категоричен политологът доц. Милен Любенов. 
"Да се състави правителство в рамките на този парламент при положение, че виждаме разпадащи се парламентарни групи, би било наистина някаква голяма изненада. Аз изключвам какъвто и да е вариант. Въпросът е свързан със сроковете за провеждане на парламентарните избори. Ако третият мандат бъде връчен следващия понеделник, третата по численост парламентарна група може да го забави, така че изборите да се проведат в средата на октомври", обясни той в интервю за предаването "12+4" по "Хоризонт".
ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента
Една от основните функции на политическите партии е да формират управление, напомни доц. Любенов, като подчерта, че на практика виждаме и в рамките на това Народно събрание отказ от управление:
"Просто партиите не искат да управляват и направиха всичко възможно да се провали дори първият мандат. Дори партията, която излъчи първия мандат, предложи състав на кабинет - ГЕРБ, според мен те не искаха този мандат да се реализира. След като видяха резултата на таблото, просто ГЕРБ си отдъхнаха".
Явно разчитат на по-добра ситуация, но такава едва ли ще дойде и есента, изказа мнението си политологът. 
По думите му обаче в политиката никога няма вакуум. Според него той рано или късно ще бъде запълнен от други формации. 
Процесите в ДПС най-вероятно ще доведат до разцепление във формацията, каза доц. Любенов и прогнозира, че това още повече ще усложни политическата задача:
"Ще видим една много по-фрагментирана партийна система след следващите избори. А колкото е по-фрагментиран парламентът, толкова повече участници ще са необходими, за да се състави мнозинство и правителство. Сега виждаме, че като че ли ПП-ДБ и ГЕРБ се опитват по някакъв начин да нормализират диалога помежду си, но и след следващите парламентарни избори възможността за двойна коалиция между тези субекти ще бъде невъзможна - ще бъде необходим трети, а вероятно и четвърти играч". 
22.07.2024, 15:27 часа
336 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha