Ломчанин викна еколози да махнат гнездо на щъркели, цапали му имота

Ломчанин викна еколози да махнат гнездо на щъркели, цапали му имота Ломчанин втрещи еколози в Монтана, научи агенция BulNews. 
През миналия месец в Регионалната инспекция по околната и среда и водите бил получен сигнал за необходимост от съдействие. Мъж от Лом помолил да бъде преместено щъркелово гнездо от уличен стълб в Лом. Мотивът на сигналоподателя е, че с пребиваването си в гнездото щъркелите замърсяват частния му имот.
Ломчанинът бил писмено уведомен за процедурата и начина за преместване на щъркелови гнезда. В нея се изключва възможността това да бъде направено по време на размножителния период и обитаване на птиците в гнездото. 
Същевременно през изминалия месец много други жители на Северозапада са потърсили съдействие от еколозите, за да помогнат на изпаднали в беда птици. 
Две малки щъркелчета били паднали от гнездата си в Лом и Три кладенци. Друг пък не могъл да излети в Гомотарци. 
Потърсена е помощ и за ранен гларус във Видин, но тъй като не е защитен вид, спасяването му не било в компетенциите на РИОСВ. В Монтана обаче били спасени и пуснати на свобода славейче, открито в детска градина, както и малък сокол. 
Във Враца пък били открити птици от вида сова и авлига. Те са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. 
Кукумявка обаче не могла да бъде спасена от еколозите. Тя е открита във Враца и подготвена за транспортиране, но починала. 
 
18.07.2024, 08:40 часа
1356 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha