За месец: Еколози спасиха 2 птици в Северозапада, други 2 починаха

За месец: Еколози спасиха 2 птици в Северозапада, други 2 починаха На 4 сигнала за птици в беда са реагирали еколози от Северозапада през месец май, научи агенция BulNews. Две от тях са спасени, но за съжаление другите две са починали.
Един е сигналът, постъпил в Регионалната здравна инспекция във Враца. Той е бил за щъркел, заплел крака си в гнездото, изградено върху стълб високо напрежение в село Градешница. От „Електроразпределителни мрежи запад“ ЕАД своевременно е изпратен екип с вишка, който е оказал съдействие и помощ на птицата.
Останалите сигнали са в РИОСВ-Монтана, която отговаря и за област Видин. Единият бил за ранен щъркел до реката в Котеновци, община Берковица. Извършена е проверка на място от кметския наместник на селото. Установено е, че щъркелът бил в много добро състояние и е излетял в неизвестна посока.
Останалите два сигнала имали тъжна развръзка.
В село Извор, община Димово, щъркелче било паднало от гнездото. Еколози се отзовали и прибрали птицата, но тя била прекалено малка и в много в тежко здравословно състояние. При транспортирането умира и е загробена на подходящо място.
Другата починала птица е от вида кукумявка, открита във видинското село Пешаково. Жители съобщили, че я открили ранена. Екип на РИОСВ тръгнал натам да прибере птицата, но по време на пътуването сигналоподателят съобщил, че птицата е умряла.
18.06.2024, 08:50 часа
528 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha