Украйна арестува кораб, изнасящ зърно от окупирания Крим

Украйна арестува кораб, изнасящ зърно от окупирания Крим Украинските власти арестуваха чуждестранен морски кораб по обвинения в незаконен износ на зърно от пристанището на окупирания от Русия Севастопол, съобщава Главната прокуратура на Украйна.
Става дума за кораба USKO MFU под флага на Камерун. Според британския портал Lloyd's List той е бил задържан на 4 юли по искане на украинската страна в румънската част на река Дунав. Ден преди ареста корабът напусна молдовското пристанище Гюргеулещ.
Според украинската главна прокуратура през ноември 2023 г. сухотоварният кораб е посетил пристанището на Севастопол, където е бил натоварен с повече от 3 хиляди тона селскостопански продукти, които са били предназначени за турска компания. Освен това зърното може да е от украински произход.
В края на май тази година корабът отново посетил пристанището в Севастопол с товар от Турция и след разтоварването се отправил към Истанбул. На 2 юли той пристигнал в пристанището на Молдова.
Докато товарният кораб е бил в пристанището на Севастопол, неговият капитан е изключил GPS тракера и е въвел "неточна информация в дневника на маршрутите и спирките на кораба", твърди Службата за сигурност на Украйна (ССУ).
Заради това капитанът на кораба, гражданин на Азербайджан, е заподозрян по член от Наказателния кодекс на Украйна за нарушаване на реда за влизане и излизане от "временно окупираната територия". Както отбелязва ССУ, той може да получи до пет години затвор. Освен него на борда е имало още 12 души екипаж.
При претърсването на кораба са иззети корабна документация, система AIS, компютър, както и документация, издадена от окупационната администрация на морското търговско пристанище Севастопол.
Главната прокуратура на Украйна подчерта, че от 15 юли 2014 г. Киев официално е спрял функционирането на всички пристанища във временно окупираната територия на Крим и Севастопол. Руският президент Владимир Путин обяви анексирането на полуострова през март 2014 г., използвайки формален повод за това - резултатите от референдума за присъединяване към Русия. Украйна обаче не призна Крим за част от Русия и продължава да го смята за своя територия.
11.07.2024, 15:55 часа
286 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha