МААЕ с опасения за безопасността на атомните електроцентрали в Запорожие и Курск

МААЕ с опасения за безопасността на атомните електроцентрали в Запорожие и Курск Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси проведе нови разговори с руски официални лица във връзка с опасенията за безопасността на две атомни електроцентрали, застрашени от боевете между Москва и Киев.
Той вече отправи предупреждения за ситуацията в окупираната от руснаците атомна електроцентрала в Запорожие и в електроцентралата в Курск.
Гроси се срещна с ръководителя на руската ядрена агенция „Росатом“ Алексей Лихачов в Калининград, след като тази седмица посети Запорожката централа в Югоизточна Украйна, а седмица по-рано - Курската централа.
„Времената са много трудни“, каза Гроси пред Лихачов, съобщиха руските информационни агенции.
Ситуацията в Курската електроцентрала - на около 50 км от силите на Киев - е „тревожна“, предупреди той.
И двамата официални представители обаче заявиха, че работата на централата е стабилна, а Гроси отново призова двете страни да се въздържат от нападения срещу обектите.
„Казах това в Запорожие, казах го в Киев, а сега го казвам и в Калининград: електроцентралите никога не могат да бъдат легитимни цели във въоръжен конфликт“, подчерта Гроси.
Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да нанесе удар по централата в Курск, без да представи доказателства за своето твърдение.
Лихачов заяви, че Русия „очаква адекватен отговор“ от Международната агенция за атомна енергия.
Нахлуването на Украйна в Курск продължава вече месец, като Киев предявява претенции към десетки руски погранични селища.
Тази седмица Путин заяви, че Москва „постепенно“ е започнала да изтласква силите на Киев от Курск.
Запорожие падна под окупацията на Москва в първите дни на настъплението ѝ през 2022 г.
07.09.2024, 11:35 часа
109 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha