Подкрепете Община Мездра в Националния конкурс "SOS Залесяване"

Подкрепете Община Мездра в Националния конкурс "SOS Залесяване" Започна оценяването на зелените проекти, разработени от български общини в рамките на инициативата на „Нестле България“ "Залесяваме Активно". В първото издание на Националния конкурс за спонсорство на залесителен проект "SOS Залесяване" участват 16 общини от 11 области на страната, които желаят да допринесат за подобряване на екологичната обстановка и за устойчивото развитие на своите региони. 
Сред тях е залесителен проект на Община Мездра, който предвижда залесяване на 30 дка изоставени и ерозирали земи в местността "Етемията" в землището на село Долна Кремена, санитарно почистени преди време поради заболяване на дърветата. 
Основните цели на проекта са възстановяване на горския фонд, подобряване на биоразнообразието, намаляване на ерозията и защита на почвите, повишаване на качеството на въздуха и на локалния климат. 
При изпълнението на проекта са планирани следните дейности: 
• Подготовка на терена: почистване от отпадъци и израняване.; 
• Избор на подходящи видове дървета и храсти за засаждане.; 
• Организиране на доброволчески акции за залесяване.; 
• Постоянен мониторинг и грижа за новозасадените площи.. 
Очакваните резултати са засаждане на минимум 10 000 дървета и храсти, повишаване ангажираността на местната общност към опазването на околната среда и подобряване на екологичните условия и на жизнената среда в региона. 
За осъществяването на проекта Община Мездра ще работи съвместно с местни училища, неправителствени организации и бизнеса. 
Общият бюджет на проекта е 50 000 лв. Сумата ще покрие разходите за закупуване на посадъчен материал, инструменти, транспорт и грижи за насажденията през първите две години след засаждането. 
Процесът на оценяване на подадените проекти от общини в Националния конкурс "SOS Залесяване“ ще се извърши на два етапа. Експертно жури, което включва представители на "Нестле България" и на партньорите на инициативата: Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Лесотехнически университет, ще оценят проектите по качествени и административни критерии. 
Като например съответствие на предложения проект с целите на конкурса, яснота и взаимовръзка между целите, дейностите и очакваните резултати, изготвен експертен технологичен план за залесяване или проект за озеленяване и др. 
Членовете на журито ще представят своите оценки и обосновки чрез видео обръщения, които ще бъдат качени на страницата на инициативата. 
Освен експертите, в оценяването може да се включи и всеки желаещ, като попълни кратка анкетна форма на страницата на инициативата. Всички проектни предложения са достъпни тук, където можете да ги разгледате и да гласувате за общината, която според Вас е представила най-добър проект. Анкетата ще бъде отворена до 25 юли 2024 г., включително. 
Инициативата ще подкрепи общината победител с финансиране в размер на 60 000 лв. Срокът за залесяване на предложената в проекта площ е до 31 май 2025 г. 
Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени в началото на месец август на страницата на инициативата и на сайта на НСОРБ. Непосредствено след това „Нестле България“ ще подпише договор с одобрената за финансиране община. 
Най-подходящият момент за стартиране на залесяването ще бъде определен от експерти от Горското стопанство към общината победител, които в следващите три години ще полагат специални грижи за залесените площи, като целта е постигане на минимум 80% прихващане на засадените дървесни видове. 
"Вярваме, че с Вашата подкрепа ще успеем да постигнем нашите цели и да допринесем за по-зеленото и здравословно бъдеще на община Мездра!", написаха от местната управа.
03.07.2024, 16:30 часа
344 1
Коментари

Иван !!!

04.07.2024, 09:27 часа
Хората садят горската мафия и кмета крадат горите Мездра е пример но някой ги пази !!!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha