Човек на Бойко Борисов тайно е върнат начело на Авиоотряд 28

Човек на Бойко Борисов тайно е върнат начело на Авиоотряд 28 Служебното правителство върна тайно като шеф на Държавния авиационен оператор, който доскоро се наричаше Авиоотряд 28, генерала от резерва Тодор Коджейков. По устройствен правилник, назначението се прави от министъра на транспорта след изрично съгласуване с министър-председателят.
В сайта на Министерство на транспорта, както и на на този на Министерски съвет няма и дума за кадровата промяна. На сайта на Държавния авиационен оператор обаче вече тя е отразена като е отбелязано, че "Генерален директор на Държавен авиационен оператор вече е о.р. бриг. ген. д-р Тодор Николаев Коджейков".
Последният остана известен през годините като "личният бодигард" на Бойко Борисов, защото кариерата му литна нагоре след като дълго време беше най-близката охрана на бившия премиер като служител на Националната служба за охрана. В един момент той набързо стана генерал, после по време на служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев го направиха шеф на НСО, а накрая пое ръководството на Авиоотряд 28, който отговаря за превозването на президент и премиер. Това стана през 2015 г. Пред 2021 г. той беше освободен от поста
Разкритието за тайното връщане на Коджейков на поста генерален директор на Държавния авиационен оператор направи не кой да е, а най-близкият на президента Румен Радев - неговият настоящ секретар и бивш военен министър Димитър Стоянов. 
"С недоумение научавам, че е освободен генералният директор на Държавния авиационен оператор (някогашният Авиоотряд 28) ген. Златко Златев и на негово място е върнат бившия личен гавазин на Бойко Борисов и международно признат "авиационен експерт" Тодор Коджейков", пише във Фейсбук Стоянов.
На г-н Коджейков много му върви при служебните кабинети. Да си спомним, че по време на първия служебен кабинет на Плевнелиев той стана шеф на Националната служба за охрана. После се раздели с този пост, но бързо след това бе трудоустроен на поста директор на АО28. Това със сигурност е заради широката авиационна експертиза на г-н Коджейков, не заради близките му отношения с тогавашния премиер Бойко Борисов", добавя бившият военен министър.
Той припомня, че "комай г-н Коджейков е единственият човек без авиационно образование, който е бил шеф на правителствения авиоотряд". "При това, вече два пъти. И някак си нелепо звучи начело на Държавния авиационен оператор (ДАО) за директор, отговарящ за безопасността на полетите и изправността на авиационната техника, да назначиш гребец вместо летец", посочва още Стоянов.
"Между другото, запитайте се, защо няма официално съобщение за смяната на върха в ДАО? Нима в транспортното ведомство, които са принципал на ДАО, не се гордеят с новото си назначение? Или пък не могат да обясняват адекватно смяната?", пита президентският секретар и добавя: "И последно – в член 6, точка 1 на Устройствения правилник на ДАО пише, че назначаването на нов генерален директор се прави от министъра на транспорта след съгласуване с министър-председателя. Ще е интересно някой журналист да запита премиeра Главчев дали това съгласуване не е станало след обаждането на един негов предшественик."
30.06.2024, 15:42 часа
612 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha