"Хюндай" готова да построи предсрочно VІІ блок до 2032 г.

"Хюндай" готова да построи предсрочно VІІ блок до 2032 г. Южнокорейската инфраструктурна компания "Хюндай Инженеринг и Кънстръкшън", която бе предпочетена от парламента да построи VІІ и VІІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", е готова да завърши единия нов блок през 2032 г., което е две години преди крайния срок, даден в графика на Народното събрание.
Така България ще е първата страна в Европа с реактор по технологията на "Уeстингхаус" AP-1000, а прогнозната цена на двете мощности е между 14 и 16 млрд. евро/долара. Това каза пред журналисти Чангхи Юн, старши мениджър по ядрения бизнес на компанията, която във вторник започна първи опознавателни срещи с български фирми, които да привлече за подизпълнители.
Реално срокът и цената на двата реактора ще станат ясни едва следващото лято, когато се изготви проектирането на мощностите и трябва парламентът да вземе окончателно инвестиционно намерение, за да се възложи изработката на оборудването на консорциум между "Уестингхаус", която ще даде технологията, и "Хюндай", която ще изгради физически мощностите.
Има известно забавяне на възлагането на договора за подготовка на проекта, каза пред журналисти служебният енергиен министър Владимир Малинов. Както предвижда и графикът на парламента, догодина ще върви паралелно осигуряването на парите за проекта. Той припомни, че американската експортна банка "Ексимбанк" е дала гаранции, че ще осигури над 8 млрд. долара за технологията на "Уестингхаус" и участието на българските фирми, което правителството настоява да е минимум 30 на сто. Предстоят разговори и с южнокорейската банка за експортно застраховане за покриване стойността на строителните работи на "Хюндай", но също така и за участието на българските фирми, каза Малинов, но не се ангажира със сума. Дадената в тазгодишния бюджет гаранция за заеми за ядрения проект в размер от 1.5 млрд. евро (3 млрд. лева) ще се прехвърли за догодина, защото в момента проектът не се нуждае от тези средства, заяви още той.
Според решение на парламента в строежа на двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй" трябва да се инвестират и парите, които Украйна ще плати за оборудването от АЕЦ "Белене" като сделката не трябва да е за по-малко от 1.2 млрд. лв. Отделно собственикът на АЕЦ "Козлодуй" - "Българският енергиен холдинг" подкрепи проектната компания за двата нови реактор с увеличение на капитала ѝ с 1.5 млрд. лв.
"Обещаваме през 2032 г. да празнуваме завършването на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви Чангхи Юн в представителната част преди старта на разговорите с поканените около 40 български фирми. По-късно пред журналисти той обясни, че се водят преговори в правителството за ускоряване на сроковете на строежа.
"Бях приятно изненадан от споменаването на 2032 г. и искрено го желая, но не искам да поемам ангажименти преди да съм видял съответните документи", коментира новата дата Малинов. Той отбеляза, че колкото по-бързо се въведе новата мощност в експлоатация, толкова по-добре и "от гледна точка на заобикалящата ни среда и необходимостта от чиста и сигурна енергия ние ще настояваме за възможно най-голямо съкращаване на сроковете за строежа и въвеждане по-бързо от заложените в пътната карта на парламента графици".
В думите си преди срещите с българските фирми Юн акцентира върху мотото на компанията "Навреме и в рамките на бюджета", което винаги досега е спазвала при изграждането на досегашните 24 ядрени блока от 1971 година насам. Такова е и решението на българския парламент - с консорциума между "Уестингхаус" да се подпише договор за строеж на твърдо фиксирани цена и срок. Юн съща така посочи, че целта на "Хюндай" е да въвлече възможно повече български фирми в процеса. те ще бъдат избрани с отворени процедури, а предпочетените партньори ще бъдат специално обучени.
27.06.2024, 09:09 часа
435 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha