Зърнопроизводител: Хлябът ни се прави от българска, а не от украинска пшеница

Зърнопроизводител: Хлябът ни се прави от българска, а не от украинска пшеница От началото на юли трябва да влезе в сила поправката в закона, с която се въвежда таван от 15% надценката за три вида от най-масовия хляб у нас – бял, типов и „Добруджа“.
Производителите няма да имат ограничение за вдигането на цените на останалите видове хляб.
„Ние като производители на пшеница трудно можем да коментираме цената на хляба и тавана на надценката. Това вероятно няма да рефлектира върху нас, защото стоката ни е българска и ние продаваме на цени, формиращи се на международния пазар “, обясни Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
Според него е важно този тип мерки да повлияят на цената и крайният потребител да получи хляб на нормални цени. Той се надява надценката да не повлияе върху производителите на хляб, които са част от тази верига.
„Цената на пшеницата в момента е в низходящ тренд. Ако погледнем последните две години, цената ѝ е паднала с около 250-300 лв. на тон. Към момента цената на международните пазари и тук в България варира от 330 до 370 лв. на тон“, каза още Илия Проданов.
Той е категоричен, че пшеницата, която се използва за производството на хляб, е българска. Но подчерта, че за зърнопроизводителите вносът на пшеница от Украйна е проблем, защото е завзела пазарите на българско зърно в Европа и извън нея.
Илиян Проданов коментира конкурентоспособността на българските производители, като подчерта, че честите смени във властта и в частност на земеделските министерства са проблем, защо липсва адекватна политика. Според него ресорното министерство се е превърнало в разплащателна агенция. Той настоя да има по-адекватно отношение към земеделието в България.
29.06.2024, 11:13 часа
306 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha