Шефът на АЕЦ "Козлодуй" обясни, че течът в VІ блок е бил малък и е човешка грешка

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" обясни, че течът в VІ блок е бил малък и е човешка грешка "Течът на радиоактивна вода от спрения за ремонт VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", за който обяви ядреният експерт Георги Касчив, е причинен от човешка грешка, малък е и бързо е бил почистен без да застраши здравето на работниците и околната среда" заяви директорът на ядрения оператор Валентин Николов.
За спирането на реактора за превантивни ремонтни дейности, заради установени неизправности на маслената система в неядрената част на блока, както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, бе съобщено на 14 юни. На следващия ден блокът преустанови работа, а десет дни по-късно излезе и информацията за огромен радиоактивен теч.
Косчиев обяви, че били изтекли 3 хиляди кофи с радиоактивна вода, Николов каза, че става въпрос за 8 кубика.
По думите на шефа на ядрената централата течът е бил в херметичната зона на блока, която е специално създадена за тежки аварии, а случаят не е такъв.
"Има изтичане, но е 8 кубика, вече всичко е почистено, няма опасност нито за хората в централата, нито за околната среда. Става дума за допусната човешка грешка. Не е преценен обемът на азота, който се пуска, за да се провери в трети парогенератор в кои тръбички има пукнатини и защо изтича вода от първи във втори контур. Може да го характеризираме така - ако сложите в една чаша сламка и започнете да духате, ако нивото е по-високо -това се е получило. Това е грешката. Този, който е направил грешката, е отстранен от работа“, каза Николов.
Той посочи още, че за такива събития не се изисква дори да бъде уведомяван ядреният регулатор, но това е направено от страна на АЕЦ "Козлодуй".
"Това не е първата авария, при която има изтичане на такава вода, но досега обществото не е било съпричастно и е нямало нужда от това", каза още шефът на атомната компания.
Николов посочи, че досега от руски компании не е отказвана помощ, дори за парогенератора с теча, но се усеща охлаждане на отношенията.
"Наистина е тежко за АЕЦ "Козлодуй" да може да мине от към 80% зависимост от руско оборудване и технологична помощ към друга. Искаме да намалим този процент на около 20. Искаме да минем към други партньори и да направим инженеринг. Досега не ни е отказана помощ дори за парогенератора, за който говорим. Но се вижда, че има охладняване, съвсем на друго ниво вече са съответно разговорите дори", каза ядреният шеф.
Той добави, че централата е успяла да договори предсрочно прекратяване на доставките на руско ядрено гориво без никакви санкции.
28.06.2024, 09:18 часа
1792 1
Коментари

БЪЛГАРИН

29.06.2024, 15:05 часа
Така става, когато разносвач на банички е главен за изпълнителен директор. Освен изпълнителност (т.е послушковщина) трябва и професионална грамотност на енергетик!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha