Прокуратурата протестира мярката на Ивет Стайкова, обвинена за убийството на Виолета Донева

Прокуратурата протестира мярката на Ивет Стайкова, обвинена за убийството на Виолета Донева Софийската градска прокуратура протестира мярката за неотклонение на Ивет Стайкова. Тя е подсъдима за убийството на баба си - актрисата Виолета Донева. 
Вчера Софийският градски съд измени мярката за неотклонение от „задържане под стража” в „домашен арест”.
Според държавното обвинение убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Според обвинителния акт вечерта на 19 октомври 2022 г. обвиняемата е взела кухненски нож с дължина на острието 12 см и е нанесла 54 прободно-порезни рани в областта на главата и тялото на жертвата, 6 от които засегнали жизнено важни органи. През това време тя е била в съзнание и изпитвала болка и страдание при всеки удар. Нараняванията довели до остра кръвозагуба, в резултат на което настъпила смъртта, се казва в обвинителния акт.
Софийската градска прокуратура споделя доводите на съда, че е налице към настоящия момент основателно предположение, че подсъдимата е извършила престъплението. Според наблюдаващия прокурор съдът неправилно е счел, че е налице занижен интензитет на опасността подсъдимата да се укрие или да извърши престъпление. Престъплението, за което е обвинена Ивет Стайкова предвижда най-тежките наказания, а именно лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. От всички доказателствени материали безспорно е установено въздействието от приема на наркотични вещества върху психиката и поведението на подсъдимата, се казва още в съобщението на прокуратурата. С наложената мярка за неотклонение домашен арест е ограничено свободното придвижване на Ивет Стайкова, но не и посещението на трети лица на адреса, които биха могли да я снабдят с наркотични вещества, с което опасността от извършване на престъпление става не хипотетична, а реална. Опасността от укриване самостоятелно се обуславя от тежестта и строгостта на предвиденото в закона наказание, казват още от прокуратурата.
С тези доводи СГП е внесла протест в Софийския апелативен съд с искане за проверка и отмяна на определението, с което е изменена мярката на И. С. от „задържане под стража” в „домашен арест”.
04.06.2024, 14:42 часа
372 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha