Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в отбелязването на празника на Враца

Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в отбелязването на празника на Враца Президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България във Враца от 21.00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев ще произнесе слово по 148 години от подвига на поета и революционер Христо Ботев и неговата чета, а на площад „Христо Ботев“ в града ще бъде проведена тържествена заря-проверка.
На събитието ще присъства служебният министър-председател Димитър Главчев, съобщиха от правителствената пресслужба.
На площад „Христо Ботев“ във Враца ще са и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, съобщиха от Министерството на отбраната. 
За първи път Денят на Ботев е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. 
С Решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година на 2 юни в 12.00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.
01.06.2024, 17:00 часа
1336 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha