Светла Дамяновска взе участие в международната научна конференция „Музей и образование” /снимки/

Светла Дамяновска взе участие в международната научна конференция „Музей и образование” /снимки/ Главният експерт „Културно наследство и художествена галерия“ в Община Мездра Светла Дамяновска взе участие в Четвърта международна конференция от серията „Дебати в музеологията“ на тема „Музей и образование“, която се проведе в София.
Организатор на събитието бе Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН (ИЕФЕМ - БАН). На форума бяха обсъдени предизвикателствата и перспективите пред музеите на XXI в., с фокус върху новата им роля на центрове за обучение и активна работа с различни публики.
По време на конференцията бяха изнесени 30 научни доклади, обособени в шест панела, от специалисти по музеология, университетски преподаватели, учени, учители и експерти от България, гр. Тараклия (Молдова) и Прищина (Косово). Сред тях бяха изследвания на проф. д. и. н. Вера Бонева, проф. Константин Лидин, доц. д-р Петя Банкова, гл. ас. д-р Елена Водинчар, гл. ас. д-р Иглика Мишкова, гл. ас. д-р Ива Кюркчиева, гл. ас. д-р Тодор Петев, д-р Мария Делибалтова, Татяна Некит, Валон Шкодра и др.
В рамките на втория панел - Музеят и училището: форми на взаимодействие и устойчиво сътрудничество, Светла Дамяновска представи доклада „Музейна педагогическа програма „Български народни традиции и обичаи” на Градска художествена галерия - Мездра, Археологически комплекс „Калето” и Клуб „Приятели на АК „Калето” за периода I-VІ.2019 г.“
В последвалата дискусия бяха представени различни гледни точки за бъдещето на музея като институция не само за съхраняване и представяне, но и за промотиране на материалното и нематериалното културно наследство.
03.12.2019, 14:57 часа
810 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha