КНСБ настоява в Бюджет 2025 да бъде заложен поне 10 процента ръст на заплатите

КНСБ настоява в Бюджет 2025 да бъде заложен поне 10 процента ръст на заплатите КНСБ настоява в бюджет 2025 да бъде заложен поне 10 процента ръст на заплатите. За целия бюджетен сектор ще бъдат необходими близо един 1.6 милиарда лв. Това обявиха от синдиката.
Най-голямата сума, за която КНСБ, настоява е 600 милиона лева - за ръст на възнагражденията в средното образование.
По данни на синдиката България е първенец по неравенства в доходите.
Сред исканията има и такова за осигуряване на допълнителни 7 100 000 лв. за ръст на заплатите в Българското национално радио.
Въвеждане на данък "вредни храни", облагане на свръхпечалбите и въвеждане на данък върху финансовите транзакции предлага КНСБ в пакет от мерки, които да доведат до най-малко 2 милиарда лева допълнителни приходи в бюджета за догодина също са сред исканията.
Друго искане на синдиката е за ежегодно повишение на максималния осигурителен доход с процента на нарастване на годишния среден осигурителен доход, което за догодина означава той да стане 4275 лева, вместо досегашните 3750 лева.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че синдикалистите настояват за 2025-а година да се повиши с един процентен пункт вноската за пенсии в Националния осигурителен институт:
"Ние продължаваме да настояваме, че осигурителна система трябва да даде своя принос, за да се балансира тя самата по-добре и по-малко да очаква трансфер към нея, за да си финансира разходите от републиканския бюджет, разбирайте - от данъчните приходи", каза синдикалният лидер Пламен Димитров.
26.10.2024, 10:48 часа
160 1
Коментари

Vlad_ko

26.10.2024, 11:11 часа
8
6
Заплатите могат да нарастнат и с 20-30% ако се оптимизират администрациите и там се съкратят хората на които работата им е да ходят на работа. По мои консервативни сметки това са около 60% от заетите в държавната администрация.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha