Nvidia детронира за кратко Apple като най-високо оценената компания в света

Nvidia детронира за кратко Apple като най-високо оценената компания в света Nvidia детронира за кратко Apple като най-високо оценената компания в света по време на търговията на Уолстрийт в петък след рекордно покачване на нейните акции, задвижвано от силното търсене на специализираните ѝ чипове с изкуствен интелект.
Пазарната капитализация на Nvidia за кратко достигна 3.53 трилиона долара, надвишавайки с малко тази в размер на 3.52 трлн. долара на Apple, показват данните на LSEG.
Към края на търговията обаче акциите на Nvidia отстъпиха първоначалния силен ръст, поскъпвайки с "по-скромните" около 1.5%, с което пазарната капитализация на компанията върна леко назад под 3.52 трлн. долара. В същото време акциите на Apple се повишават с 0.7%, което води до пазарна оценка на производителя на iPhone от над 3.53 трлн. долара.
През юни Nvidia за кратко също се превърна в най-високо оценената компания в света, преди да бъде изпреварена от технологичните гиганти Microsoft и Apple. Пазарните капитализации на това "технологично трио" от няколко месеца са много близки. Пазарната стойност на Microsoft към края на днешната търговия възлиза на близо 3.2 трлн. долара, след като акциите ѝ се повишават с 0.6%.
Производителят на чипове от Силициевата долина - Nvidia е доминиращият доставчик на процесори, използвани в изчисленията с изкуствен интелект, като компанията се превърна в най-големия победител в надпреварата между Microsoft, компанията-майка на Google - Alphabet, Meta Platforms и други водещи компании за доминиране в нововъзникващата технология.
"Повече компании вече възприемат изкуствения интелект в ежедневните си задачи и търсенето остава силно за чипове на Nvidia", каза пред Ройтерс Ръс Моулд, инвестиционен директор в AJ Bell. "Със сигурност е в добра позиция и докато избягваме голям икономически спад в Съединените щати, има усещането, че компаниите ще продължат да инвестират сериозно в ИИ (AI) способности, създавайки здравословен попътен вятър за Nvidiа", добави той.
Акциите на Nvidia достигнаха исторически връх по време на търговията във вторник (22-ри октомври), надграждайки ралито от миналата седмица, когато тайванската компания TSMC, най-големият договорен производител на чипове в света, публикува по-силен от очакваното ръст с 54% на тримесечната си печалба, воден от нарастващото търсене на чипове, използвани в изкуствения интелект.
Акциите на Nvidia, Apple и Microsoft имат огромно влияние върху високо оценявания технологичен сектор, както и върху по-широкия фондов пазар в САЩ, като триото представлява около една пета от теглото индекса S&P 500, отбелязва Ройтерс.
26.10.2024, 11:23 часа
128 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha