ЕК: България не остави необърнат камък по пътя към Шенген

ЕК: България не остави необърнат камък по пътя към Шенген България и Румъния са положили всички усилия и не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген. Това заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.  Тя призова до края на годината да бъде премахнат и граничният контрол по суша за двете държави.

"България и Румъния са постигнали повече от очакваното и са осъществили всички допълнителни изисквания. Затова моето послание към министрите на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в четвъртък е:  "Направете последните стъпки. Вдигнете контрола и по сухопътните граници преди края на тази година. Те го заслужават и сега е моментът", заяви Йохансон.
Министрите на вътрешните работи ще дебатират въпроса на 10 октомври на заседанието си в Люксембург. Точката ще бъде внесена от Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Унгария. Те ще предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници на България и Румъния и така двете държави да станат пълноправни членки на Шенген.
Засега единствено Австрия налага вето на пълното членство на двете страни в Шенген и към момента няма официални данни за промяна на позицията. Има съмнение и за поведението и на Нидерландия, където също дойде крайна десница на власт.
"Горда съм, че живея в Шенгенското пространство. Четиристотин и петдесет милиона души в 29 държави, които могат да се движат свободно в Европа. Близо 30 процента от нашето население живее в погранични региони. Петдесет милиона души живеят до вътрешна граница в радиус от 20 км. Затова свободното движение има първостепенно значение за нашите граждани и мярка, като тази, наложена от Германия, трябва да е временна и е крайна мярка", каза пред още пред Европейския парламент Илва Йохансон.
По думите ѝ полицейското сътрудничество и обменът на информация са изключително важни за борбата с организираната престъпност.
"Укрепихме Шенген през послединте пет години. Започнахме тези реформи на политическо ниво. Исках от административно управление да преминем към политческо лидерство и поемане на политическа отговорност. В началото на моя мандат видях много импровизация. Няма лошо в това, но координацията е много по-добър подход", добави еврокомисарят.
Според нея контролът по вътрешните граници трябва да е се прилага само в краен случай, да е временно, да отговаря на изискванията за вътрешната сигурност и да се налага при ясни условия. В противен случай се подкопават устоите на свобдоното движение, подчерта тя по време на дискусия в Европейския парламент по повод решението на Германия да възстанови проверките по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария.
"Никой не иска да стои на дълги опашки по границите. Не искаме да спрем бизнеса, туристите, гражданите. Алтернативите за контрола на вътршените граници са съвместно патрулиране, съвместни полицейски действия, за да имат минимално въздействие върху трансграничното движение. Трябва да гарантираме свободното движение в бъдеще", каза още Илва Йохансон.
08.10.2024, 14:15 часа
141 1
Коментари

450 000000

08.10.2024, 20:37 часа
1
1
души , от които десетина са с бял корен от държавата си...хахахаха ! Чернилката идеее , иде! Ще си ядете задниците ! Четете дебелите книги - всичко е предсказано в тях . Плод на великата ви простащина ЕС и мигрантска .
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha