Болни сте от грип? Ето на кои храни да наблегнете

Болни сте от грип? Ето на кои храни да наблегнете Когато сте болни от грип, апетитът ви може да намалее, но правилното хранене и хидратация са ключови за по-бързото ви възстановяване. Бульоните, билковите чайове, плодовете и овесените ядки са отличен избор, тъй като осигуряват необходимите хранителни вещества и подпомагат имунната система.

Как да останем хидратирани
Дехидратацията може да влоши симптомите на грипа, затова е важно да пиете достатъчно течности. Треската, изпотяването и загубата на апетит допринасят за загубата на вода и електролити.

Най-добрите хидратиращи напитки:
Вода – естествен детоксикатор за организма
Бульон – богат на минерали и електролити
Чай от джинджифил – облекчава възпалението и гаденето
Билков чай с мед – успокоява гърлото и има антибактериални свойства
Чай с мед и лимон – естествен имуностимулант
100% плодови сокове (без добавена захар) – богати на витамини
Ако имате повръщане или диария, можете да консумирате напитки с електролити, за да компенсирате загубите.

Храните, които подпомагат възстановяването
Правилното хранене по време на грип ви дава необходимата енергия и хранителни вещества, за да се преборите с инфекцията.
1. Бульон
Богат на течности и електролити
Успокоява гърлото и облекчава задръстванията
2. Пилешка супа
Комбинира протеини, витамини и минерали, които подпомагат имунната система
Пилето осигурява протеин и цинк
Морковите са добър източник на витамин А
Целината и лукът осигуряват витамин С
3. Чесън
Има антивирусни и антибактериални свойства
Подсилва имунната система
Може да се консумира суров, добавен към храна или под формата на добавки
4. Храни, богати на витамин D
Витамин D подпомага имунната система и може да намали риска от усложнения.
Масло от черен дроб на треска
Сьомга и пъстърва
Млечни продукти
Обогатени растителни млека (бадемово, соево, овесено)
5. Кисело мляко
Съдържа пробиотици, които поддържат чревното здраве и имунната система
Търсете варианти с живи активни култури и без добавена захар
6. Храни, богати на витамин С
Витамин С е важен за борбата с инфекциите и заздравяването на тъканите.
Червени и зелени чушки
Портокали, лимони, грейпфрут
Киви
Броколи
7. Листни зеленчуци
Спанак, къдраво зеле и маруля са богати на витамини A, C, E и K
Може да се добавят в супи, салати или смутита
8. Броколи
Отличен източник на витамини С и Е, калций и фибри
Подпомага възстановяването и имунната защита
9. Овесени ядки
Богати на фибри, протеини, желязо, селен и цинк
Помагат за поддържане на енергията и стомашния комфорт
10. Полезни подправки
Джинджифил и куркума – имат противовъзпалителни свойства и помагат за разреждане на секретите
Люти чушки и хрян – прочистват синусите и облекчават натрупаната слуз 
По време на грип е важно да поддържате хидратацията си и да консумирате питателни храни, които подпомагат възстановяването. Бульоните, супите, пробиотичните храни и богатите на витамини зеленчуци са най-добрият избор, който ще ви помогне да се почувствате по-добре по-бързо.
30.01.2025, 16:45 часа
308 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha