Тревожно: На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт

Тревожно: На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт Мозъчният инсулт е едно от най-честите социално-значими заболявания със значителна смъртност и инвалидизация. България е сред страните с най-висока честота на случаите. Годишно около 45 000 души у нас получават инсулт или по един на всеки 10 минути.
В навечерието на Световния ден за борба с инсулта, лекарите от болница в Пловдив успяха на 90% да възстановят млада пациентка, претърпяла инсулт. 
Нещо, което се случва изключително рядко според медиците. Борислава Баева е само на 28 години. Инсултът я покосява във фитнес залата, докато тренира кардио упражнения.
Цялата лява част на тялото ѝ се парализира. Губи и говора си. С линейка е откарана в Университетската болница „Свети Георги“. Поема я екипът на новооткрития Център за лечение на мозъчно-съдови заболявания, който е единственият в Южна България. Неврохирурзите и специалистите по образна диагностика решават да използват нов метод, за да минимизират последствията от инсулта. Прилагат ангиографска техонология, с която премахват тромба.
За съжаление през последните години лекарите отчитат тревожна тенденция инсултът да засяга все по-млади хора и това може би се дължи и на друга причина.
„Може би тук роля играе и COVID пандемията. Вирусната инфекция засяга съсирването на кръвта и води до доста усложнения”, разказа д-р Ерай Халил – лекар в Клиника по нервни болести.
Прогнозата на лекарите е, че Борислава ще се възстанови напълно в рамките на година.
26.10.2024, 15:57 часа
134 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha