Кметът на Мездра Иван Аспарухов и председателят на ОбС Яна Нинова са на работно посещение в ЕК

Кметът на Мездра Иван Аспарухов и председателят на ОбС Яна Нинова са на работно посещение в ЕК От 22 до 24 октомври 2024 г. 16 български представители в мрежата „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“ - кметове на общини, председатели на общински съвети и общински съветници, са на работно посещение в Европейската комисия (ЕК) в Брюксел. 
Визитата в основния изпълнителен орган на Европейския съюз (ЕС) се реализира по проекта на ЕК „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“ („Building Europe with Local Councillors“), партньори по който са редица български общини. 
В делегацията влизат кметовете на общините Мездра - Иван Аспарухов, Перущица - Николай Баков, Сърница - Неби Бозов и Шабла - Мариян Жечев, председателите на общинските съвети в Мездра - Яна Нинова, Силистра - Димитър Трендафилов, Смолян - Димитър Кацаров, Раковски - Мария Гиева, Гурково - Димитър Драчев и Чавдар - Мария Томева, както и общински съветници от Шумен, Габрово, Севлиево, Ардино, Сапарева баня и Доспат. Групата е придружавана от Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на ЕК в България и от секретаря на Представителството на ЕК в България Любка Арсова. 
По време на визитата си в European Commission представителите на местните власти от нашата страна участваха в дискусии по темите: 
• „Комуникационни приоритети на Европейската комисия“ с модератор  Ангел Беремлийски от Генерална дирекция (ГД) „Комуникации“ към ЕК,
• „Пактът за селските райони и дългосрочната визия за селските райони на ЕС: Елементи на българския стратегически план по общата селскостопанска политика“ с модератор Фалк Хемсинг от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, 
• „Фондове на ЕС и регионална политика с акцент върху България“ с модератор Десислава Йорданова от ГД „Регионална и селищна политика“, 
• „Образование и обучение“ с модератор Ясен Спасов от ГД „Образование, младеж, спорт и култура“, 
• „Европейският стълб на социалните права: Как ЕС подкрепя социалните права във всички страни членки на ЕС“ с модератор Георги Карагьозов от ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване“. 
Програмата включва още посещение на Координационния център за реакция при извънредни ситуации (ERCC) и работна среща с Григор Асенов - политически съветник на групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите към ЕС. 
Това е второ работно посещение в Европейската комисия на български представители в мрежата „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“. Първото беше осъществено през периода 12-13 юли 2023 г. Делегацията тогава включваше кметовете на Мездра, Силистра, Свищов, Кнежа, Перущица, Суворово, Сърница и Главиница, председатели и съветници от общинските съвети в Пловдив, Стара Загора, Плевен, Добрич, Враца, Габрово, Карлово, Костенец, Ардино, Сапарева баня, Гурково, Доспат, Малко Търново и Болярово. 
 
24.10.2024, 13:12 часа
156 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha