Сирени панираха Израел, ливанските власти съобщиха за четири жертви

Сирени панираха Израел, ливанските власти съобщиха за четири жертви Вой на сирени за въздушна тревога огласи Централен Израел, след като във въздушното пространство откъм Ливан навлезе ракета, но впоследствие снарядът е паднал в безлюдна местност, съобщиха от израелската армия.
Тревога беше обявена в района на Самария и Модиин-Илит.
"След като прозвучаха сирените в района на Самария и Модиин-Илит беше открит навлязъл откъм Ливан снаряд, който е паднал в безлюдна местност", се казва в съобщението на армейската пресслужба.
Дълбоко ешелонираната израелска противовъздушна отбрана успя да прехване в огромната им част изстреляните от началото на войната в Газа ракети и дронове.
Конфликтът между Израел и "Хизбула" избухна преди година, когато подкрепяната от Иран групировка започна да осбстрелва с ракети Северен Израел от солидарност с палестинското движение "Хамас" след началото на конфликта в Газа.
През последните седмици бойните действия се ожесточиха, а Израел започна да бомбардира Южен Ливан, южните предградия на Бейрут и долината Бекаа, като уби много от членовете на висшето ръководство на "Хизбула", и след това предприе и сухопътно настъпление на ливанска земя.
"Хизбула", от своя страна, започна да обстрелва с ракети райони в Израел, намиращи се по-далеч от ливанско-израелската граница.
В същото време четирима души, сред които и дете, са били убити при израелския въздушен удар в района на болница "Рафик Харири" в южните предградия на Бейрут. Здравното министерство съобщи, че 24 души са били ранени.
Говорителят на израелските военни Даниел Хагари заяви, че Израел ще продължи да атакува цели на "Хизбула" в Ливан, след нападения на армията по различни обекти, свързани с финансирането на групировката.
Ударът в Бейрут изглежда е засегнал паркинга на университетската болница "Рафик Харири", съобщи източник от лечебното заведение.
Сградата не е пострадала при атаката. По-рано започна евакуация на друга болница, "Сахел", също в Бейрут, след твърденията на Израел, че под нея има подземен трезор на "Хизбула".
Комплексът е под наблюдението на израелската армия, но няма да бъде извършван удар по самата болница.
Общо 13 въздушни удара са нанесени снощи в южната част на ливанската столица. Израелската армия заяви, че атакува съоръжения, свързани с "Хизбула". Извършени са били удари и по няколко други района в Бейрут след предупреждения за евакуация в рамките на 15 минути.
Едно от местата е на около 400 метра от международното летище. Кадри в интернет показват, че в резултат на удара са изпочупени прозорците на аерогарата. Според източник по сигурността обстрелът е накарал самолетите в района да сменят използваните от тях писти.
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари обяви, че при израелски удари е бил поразен трезор на движението, съдържащ злато и пари, разположен под жилищна сграда.
Междувременно бойците на "Хизбула" продължават да изстрелват ракети срещу Северен Израел. Израелските военни съобщиха, че до късно снощи 170 снаряда са пресекли границата.
22.10.2024, 09:27 часа
147 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha