Качеството на въздуха в България значително се подобрява

Качеството на въздуха в България значително се подобрява Качеството на атмосферния въздух в България и в частност София значително се подобрява с течение на годините и тази тенденция е трайна и стабилна. Това заяви министърът на околната среда и водите Петър Димитров.
По думите му няма показатели, които да са извън допустимите норми. "Системата е обвързана със системата на Европейската агенция по околната среда, дава резултати онлайн и всеки може да ги провери", каза той. 
По повод безводието министърът казва, че 2024 г. е четвъртата поредна, в която оттокът на реките е силно намален. Особено отчетлива е била липсата на пролетен отток, както и този през юни, намалял със 72% средно за цялата страна. Най-изразено е това в Дунавския район, където е намалял с 82%. Посочва, че няма населено място, водоснабдявано от 12-те язовира, за които отговаря МОСВ, което да е на режим.
По думите му за засушаването не са виновни само климатичните промени, а това е сериозен процес, за който трябва да се вземат бързо мерки.
„Най-сериозният фактор е ефективността на водоснабдяването. Т.е. невероятно големите загуби, които има по водопреносната мрежа“, заяви министър Димитров. 
20.10.2024, 11:27 часа
159 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha