Свинаров за авиокатастрофата край "Граф Игнатиево": Трябва да се оцени психическото състояние на ръководителите на полета

Свинаров за авиокатастрофата край "Граф Игнатиево": Трябва да се оцени психическото състояние на ръководителите на полета

„От самото начало коментираме, че има три обстоятелства, които определят полета и между тях трябва да се търси причината за авиокатастрофата край „Граф Игнатиево”. На пръв поглед технически изправен самолет, прекрасни условия за осъществяване на полета и добра подготовка на пилотите. Следователно причината трябва да се търси някъде в техниката на полета”, коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият военен министър Ангел Найденов.
„Аз съм мнителен по подадената информация, тъй като ние не знаем дали разполагаме с данните от черната кутия или тяхната интерпретация. Може би има някаква самонадеяност от страна на пилотите, но тя трябва да бъде овладяна от страна на управляващите полета”, обясни Николай Свинаров, също бивш министър на отбраната.
Според Найденов вероятно са предоставени записите на разговорите в пилотната кабина. „Има два елемента, които могат да покажат дали е имало реакция от страна на ръководството на полета. Дори и да не е тренировъчен полет, при необходимост и наличие на опасност, трябва да бъде прекъснато изпълнението на фигурите по време на полет”, каза още той.
Свинаров е на мнение, че би било добре да се направи оценка на психическото и физическото състояние на управляващите полета, дори това да е месец след инцидента.
Двамата бивши министри на отбраната коментираха и темата, свързана с военната помощ за Украйна и факта, че страните от ЕС не са в състояние да произведат всички оръжия и боеприпаси, които са необходими на въоръжените сили на Украйна и затова преминават към инвестиции във военно-промишления комплекс на страната.
„Има четири модела, по които се осъществява това инвестиране в развитието на украинската отбранителна индустрия. Първият модел е на ниво концерн. Идеята е да бъдат построени общо четири завода за производство на боеприпаси и концерна да има капацитет от 1,1 млн. снаряда годишно. Вторият модел е свързан с Дания, която инвестира 575 млн. евро директно в сътрудничество с украинската отбранителна индустрия. Третият модел е Нидерландия, която инвестира 400 млн. евро в съвместно производство на дронове и заводи на територията на Украйна. Последният модел е на Норвегия, която отделя средства за да подкрепи проекти и собствени компании, които са с основна насоченост производството на украински оръжия и боеприпаси”, посочи още Найденов.
„Политиката за отбрана и сигурност или я няма, или зависи от САЩ. Затова чакаме президентските избори, за да видим каква ще продължи да бъде политиката там”, каза Свинаров.
Според Найденов украинската отбранителна индустрия се развива със свръхтемпове. „Украйна има капацитет да произвежда и до четири милиона дронове”, обясни той.

15.10.2024, 14:06 часа
105 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha