Инспекцията по труда във Враца с ударни проверки за работа без трудов договор

Инспекцията по труда във Враца с ударни проверки за работа без трудов договор На 2 октомври дирекция "Инспекция по труда" - Враца извърши засилени проверки за работа без трудови договори. Проверени били 50 обекта в които се полага труд. Установени са 53 служители, 3-ма от който са без сключени трудови договори.
От началото на годината инспекторите по труда са установили общо 30 работещи без трудов договор.
Санкцията за работодателя, при установяване на работещ без трудов договор е от 1500 до 15 000 лв. за първо нарушение. При повторно нарушение тя е от 20 000 до 30 000 лв. или имуществена санкция. 
Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците и служителите, че работата без трудов договор ограничава техните трудови и социални права. Преди започване на работа работодателят е длъжен да предостави на работещите екземпляр от трудовия договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в Националната агенция за приходите и длъжностна характеристика. Без регистриран в НАП трудов договор работодателят няма право да допуска работещия до работното му място.
09.10.2024, 15:55 часа
417 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha