Инспекцията по труда във Враца: Открихме близо 400 нарушения, глобихме 2-ма за работа без договор

Инспекцията по труда във Враца: Открихме близо 400 нарушения, глобихме 2-ма за работа без договор Дирекция „Инспекция по труда“ във Враца е открила близо 400 нарушения и е съставила 2 глоби за работа без трудов договор, става ясно от отчета им за изминалия месец.
Акцент в контролната дейност на дирекцията е било решаването на получените жалби и сигнали, както и обектите на контрол в секторите „Строителство“ и „Селско стопанство“, които са идентифицирани като рискови както по отношение изпълнението на трудовите правоотношения, така и по безопасността на труда.
Проверени – 87 бр. предприятия от различни отрасли на икономиката. 7 от тях са проверени за първи път, 16 инспекции са извършени на работещи чужденци, както и на 1 непълнолетно лице.
Общо констатирани нарушения – 394 бр., от тях неизпълнени предписания – няма.
В резултат на извършените през периода проверки и с цел отстраняване на констатираните нарушения от инспекторите по труда са дадени 390 бр. задължителни за изпълнение предписания.
Едно лице е отстранено от работното си място.
Потърсена административнонаказателна отговорност от нарушителите:
Съставени актове за административни нарушения – 2 бр. за работа без трудов договор.
Регистрирани колективни трудови договори (КТД) и анекси към тях – 6 бр..
Инспекцията по труда не е участвала в разследване на тежки трудови злополуки.
 
10.07.2024, 08:30 часа
879 1
Коментари

Владимир Трифонов

10.07.2024, 08:40 часа
Тиквеници! Вместо да съдействат за осъвременяване на Кодекса на труда, който в голямата си част е от средата на 60-те години те констатирали нарушения. Работодателя трябва да спазва разпоредби актуални преди повече от 70 години!!!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha