Правосъдие! Условна присъда и 5 г. без книжка за шофьор, убил човек при катастрофа на пътя Мездра-Враца

Правосъдие! Условна присъда и 5 г. без книжка за шофьор, убил човек при катастрофа на пътя Мездра-Враца С осъдителна присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок приключи дело на Окръжна прокуратура – Враца за нарушаване на правилата за движение с последвало причиняване на смърт по непредпазливост.
Трагичният инцидент е станал на 26 декември миналата година. Подсъдимият Б.А. управлявал лек автомобил, м. „Ауди“, на главен път Е-79 със скорост 130 км/ч, при разрешената 90 км/ч в конкретния участък след разклона за село Руска бяла. Той възприел маневра изпреварване, предприета от водача на движещото се пред него превозно средство, м. „Форд“, направил опит да намали скоростта и да спре.
Въпреки това поради липса на достатъчно разстояние и високата скорост на движение се блъснал в другия автомобил. В резултат на силния удар водачът му изпаднал от колата.
На местопроизшествието пристигнали полицейски екип и медицински специалисти. Пострадалият бил транспортиран за оказване на спешна помощ във Враца, а впоследствие до болница в столицата. Независимо от извършените хирургични интервенции няколко дни по-късно починал.
Според заключението на изготвената автотехническа експертиза именно превишената скорост на управление от 130 км/ч поставила Б.А. в невъзможност да предотврати настъпването на пътнотранспортното произшествие.
Освен наказание „лишаване от свобода“ на подсъдимия е наложена и пробационна мярка – включване в програма за обществено въздействие, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 години.
Делото се проведе при съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт на прокуратурата. 
Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.
04.10.2024, 16:55 часа
1155 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha