Няма да имаме втори медицински хеликоптер тази година

Няма да имаме втори медицински хеликоптер тази година Италианската фирма „Леонардо“ изпрати официално писмо до Министерството на здравеопазването, в което уведомява за ново забавяне в доставката на следващите два медицински хеликоптера. Така до края на годината няма шанс да получим втория хеликоптер, който по договор трябваше да е в България до 30 юни.
През май вече беше направена една отсрочка, като вторият хеликоптер се очакваше през ноември. Тогава от фирмата уверяваха, че проблеми с третия хеликоптер няма да има и той ще дойде до края на декември тази година. Сега обаче се разбира, че вторият хеликоптер ще бъде доставен в България през януари, а третият - през февруари. Италианците обаче правят уговорката, че тези срокове също не са окончателни.
Проблемите идват от забавяния в осигуряването на ключови компоненти и за двата хеликоптера, които се отразяват и на останалите дейности по линията за окончателно сглобяване, обясняват от "Леонардо".
В договора между изпълнителя и Министерството е предвиден гратисен период за забава на доставка от 60 дни по отношение на втория хеликоптер. След това за всеки следващ ден отклонение от сроковете, се налагат съответните санкции, обясняват от МЗ.
До момента на „Леонардо“ АД са наложени неустойки в общ размер от 69 749,17 лв. Очакваната неустойка, която ще бъде наложена на изпълнителя, в случай че доставката на хеликоптер №2 бъде осъществена до 31.01.2025 г., е в размер на 284 503,22 лв.
Междувременно софтуерът на черната кутия на първия хеликоптер премина всички необходими тестове и се очаква финалното издаване на сертификат TSO (Technical Standard Orders). Докато това се случи от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ са удължили до 12 ноември 2024 г. срока, в който хеликоптерът може да бъде експлоатиран без CVR/FDR.
03.10.2024, 14:51 часа
123 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha