Сезонът на вирусите започна - грип или COVID преобладава

Сезонът на вирусите започна - грип или COVID преобладава Все още няма изолиран случай на грип у нас, каза държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
С настъпването на есента обаче вече се налюдава ръст на острите респираторни заболявания. 
В 60-70% от случаите в момента се касае за заболяваемост от COVID-19. Това обаче не е толкова застрашаващо, така че да създаде паниката, която преживяхме преди няколко години, категоричен е Кунчев.
"Изкарва се за 3-4 дни с типичните симптоми - отпадналост, температура. Кашлицата е много подчертана и се задържа по-дълго. Пак се губи обонянието, но това, което очаквахме се случи - ковидът се превърна в един от многото респираторни вируси", посочи той.
Това, което влиея за разпространението на вирусите, са температурните амплитуди и климатичните промени, уточни експертът.
Той за пореден път призова хората от уязвимите групи да се ваксинират срещу грип. За възрастните и хронично болните той може да протече тежко и да е животозаплашващ. 
"Към 15% от хората на възраст над 65 години се ваксинират, а идеята е тази година да се достигне до 20%. Колкото повече са имунизираните, толкова по-малък е рискът. Но пак казвам - грипната ваксина е препоръчителна. Нямаме за идея да имунизираме цялото население. Трябва да се ваксинира този, който иска да се предпази", посочи Кунчев.
Тази година се очакват отново два щама на грипа "Виктория" и "Тайланд" - не се се очакват изненади.
 
02.10.2024, 12:18 часа
312 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha