Проф. Кантарджиев: Зимнината подсилва имунитета

Проф. Кантарджиев: Зимнината подсилва имунитета

Оказва се, че домашно приготвената зимнина подсилва имунитета. Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяснява, че векове наред киселото зеле е бил единственият източник на витамин Ц за българите.
„В луканките, саламуреното сирене и киселото мляко се съдържат лактобацили, които са много полезни з човешкия организъм. Киселото зеле и туршиите ферментират благодарение на дрождите. Те са толкова полезни, че много фирми на Запад от години предлагат клетъчните им стени като имуностимулатор”, разкри професорът. Той обаче подчерта, че организмът ни има нужда от почивка и от витамините, и от антиоксидантите. 
Проф. Кантарджиев коментира и настъпващия грип у нас. „Все още не сме достигнали нивата на заболеваемост от миналата година по това време. Пик се очаква в края на януари и началото на февруари, отбеляза бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
„Ако имате суха, непродуктивна кашлица, висока температура, отпадналост, болка в мускулите, очните ябълки или ставите и нетърпимост към светлина – това е грип. Ако обаче ви боли гърлото и на петия ден започнеш да кашляш и вдигнеш висока температура – значи е коронавирус”, посочи проф. Кантарджиев. Той препоръча, ако установим, че сме се заразили с COVID-19, веднага да преминем на диета, богата на антиоксиданти – с леща, броколи, чаша хубаво червено вино и умерено количество черен шоколад.

17.12.2024, 15:00 часа
277 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha