Последната въглищна централа във Великобритания спира работа

Последната въглищна централа във Великобритания спира работа Последната британска електроцентрала, работеща с въглища, окончателно спира работа днес, съобщава Асошиейтед прес.
Последната смяна в централата в Ратклиф-на-Соър, централна Англия, приключва работа в полунощ, след повече от половин век работа.
Собственикът на централата е компанията "Юнипър" (Uniper), заяви, че голяма част от 170-те служители на завода ще останат на работа по време на процеса на пълното й извеждане от експлоатация, което ще продължи две години.
Британското правителство посочи, че затварянето на централата е ключов момент от пътя на страната към преминаването към възобновяеми енергийни източници. Така Великобритания става първата държава от Г-7, извела от експлоатация въглищните си централи. Страната произвежда електричество от въглища от 142 години.
Майкъл Шанс, енергиен министър сподели, че затварянето на завода "бележи края на една ера и въглищните работници могат да са горди, че за захранвали страната повече от 140 години".
"Епохата на въглищата приключва, но започва нова ера на други енергийни работни места", допълни министърът.
Първата в света централа за производство на електричество от въглища - "Едисън илектрик лайт стейшън" (Edison Electric Light Station), отваря врати в Лондон през 1882 г. Централата в Ратклиф-на-Соър започва работа през 1968 г.
През 1990 г. над 80 на сто от електричеството във Великобритания се произвежда от въглища. Към 2012 г. обаче делът му вече е спаднал до 39 на сто, а през 2023 г. вече е едва 1 на сто, по данни на националната електропреносна мрежа.
Над половината от електричеството на Острова сега се генерира от възобновяеми енергийни източници, като вятър и слънце, а останалото - от природен газ и ядрени централи.
30.09.2024, 16:39 часа
94 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha