"Хизбула" вече има нов лидер

"Хизбула" вече има нов лидер Хашем Сафи ал-Дин (Сафиедин) е бил избран за нов генерален секретар на "Хизбула" на мястото на убития Хасан Насрала, съобщиха източници на Al-Arabiya и Al-Hadas.
Хашем Сафи ал-Дин бе ръководител на Изпълнителния съвет, той наблюдаваше политическите дела на "Хизбула". 
Той е роден през 1964 г. в Южен Ливан. Учи в религиозни учебни заведения в Наджаф, Ирак, и в Кум, Иран. От основаването на движението досега той заема високи постове и участва във всички процеси. Мнозина отбелязват външната прилика между Сафи ал-Дин и Насрала. Те имат дори сходни гласове.
Сафи ал-Дин е братовчед по майчина линия на шейх Насрала. Той също така е сеид - води рода си от пророка Мохамед, за което свидетелства черният му тюрбан.
През 2017 г. Държавният департамент на САЩ го признава за терорист. Той е признат за терорист и в Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ.
Публичните изявления на Сафи ал-Дин отразяват крайната му войнственост и яростната му подкрепа за палестинската кауза. Много експерти подчертават, че Сафи ал-Дин е много по-твърд от Насрала.
„Нашата история, нашите оръжия и нашите ракети са с вас“, обръща се веднъж той към палестинците. Шейхът е откровен критик на политиката на САЩ. В отговор на американския натиск върху "Хизбула" Сафи ад-Дин заяви през 2017 г.: „Тази умствено непълноценна, луда американска администрация, водена от Тръмп, няма да може да навреди на Съпротивата“.
В продължение на три десетилетия този човек е в най-близки отношения с Иран. Синът му е женен за дъщерята на легендарния ирански генерал Касем Сюлеймани, който бе убит от САЩ. Брат му Абдала Сафи Ал Дин е представител на Хизбула в Иран.
30.09.2024, 09:18 часа
177 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha