Украйна получи от Канада и САЩ оборудване за разминиране

Украйна получи от Канада и САЩ оборудване за разминиране Държавната специална транспортна служба на министерството на отбраната на Украйна получи партида хуманитарно оборудване за разминиране, пристигнала от другата страна на Атлантика, предаде Укринформ.
"Важното" оборудване на стойност 230 000 долара включва металотърсачи, защитни костюми, специализирани инструменти за разминиране и осветителни уреди, "които значително ще подобрят ефективността и безопасността на сапьорите", подчертават от пресслужбата на Държавната специална транспортна служба.
Оборудването беше предадено на сапьори, преминали курсове за обучение в специализиран център за обезвреждане на бомби и разминиране в Косово.
Партидата е дарена от канадската благотворителна фондация "Mriya Aid Org Inc." и американската компания "Safe Pro Group Inc.", посочва държавната служба, като изразява благодарност за отдадеността към каузата на Украйна.
"Тази подкрепа е важен принос за гарантиране на сигурността в освободените територии на Украйна и допринася за по-бързото завръщане на мирния живот в тези райони", се казва в изявлението.
Както Укринформ съобщи по-рано, позовавайки се на министър-председателя Денис Шмигал, от началото на 2024 г. над 200 000 хектара земеделска земя са били проверени и разчистени от мини. 
Според експертни оценки Украйна трябва да ангажира близо 10 000 сапьори, за да разминира територията, по която има руски мини и невзривени боеприпаси.
25.09.2024, 12:18 часа
341 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha