ЕК забърза влизането на България и Румъния в Шенген и по суша

ЕК забърза влизането на България и Румъния в Шенген и по суша Европейската комисия ще призове за влизане на България и Румъния в Шенген и по суша. Това обяви Йорданка Чобанова – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.
На 10 октомври 2024 г. европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Унгария ще предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници на България и Румъния и така двете държави да станат пълноправни членки на Шенген, съобщи Чобанова.
Вярваме, че до края на тази година решението ще бъде взето, заяви още тя по време на дискусия на тема: „Цената на оставането извън Шенгенското пространство - въздействието върху България и Румъния“, организиран от Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), съвместно с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).
Граничният контрол по въздух и море отпадна на 31 март т.г. за България и Румъния. И двете държави изчисляват на стотици милиони евро загубите си от неприемането си в Шенген и по суша.
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази още преди три месеца очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по сухопътните граници, каза тогава Йохансон. Нейните очаквания дойдоха обаче на тиха, но сериозна съпротива срещу влизане на България и Румъния.
Само ден преди нейните изявления стана ясно, че малка група страни продължават да се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша и, че белгийското председателство на Съвета на ЕС не може да пробие съпротивата. Известно е, че Австрия все още е твърдо против и не е ясно дали има някаква промяна в позицията. На няколко пъти австрийски политици даваха да се разбере, че може да има някакво смекчаване, но сега предстоят избори в страната и не е ясно какво ще се случи след тях. Заговори се дори за пробив, но на практика до този момент няма нищо черно на бяло. Още от началото на унгарското председателство, което действа в момента, бе обявено, че ще се направи опит за премахване на проверките по границите и по суша.
За да помени позицията на Виена, България при допусна на границите си австрийски и германски полицаи, а по ГКПП има и служители на САЩ и Великобритания.
24.09.2024, 16:47 часа
147 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha