Финансист: Около милиард лева годишно струва на България да има собствена валута

Финансист: Около милиард лева годишно струва на България да има собствена валута Около милиард лева годишно струва на страната да има собствена валута. Българският лев е лукс, който не ни е по джоба, каза в студиото на "Твоят ден" финансовият консултант Деян Василев.
"Бордът е временна мярка, въведена извънредно. В еврозоната България ще ползва много благини - лихвите по държавния дълг също ще намалеят. За нашата страна рискът е, ако харчим прекалено много дефицити, породени от непосилни дългове. Далеч сме от такъв сценарий, дефицитът ни е под 3%. Балансиран бюджет ще избегне изпадането в задлъжнялост. Повече от половината от държавите в еврозоната не изпълняват критериите за инфлация", допълни той.
От своя страна Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН изрази несъгласие с твърденията, че еврото за България би било катастрофа.
"Българският лев е в условията на валутен борд - паричен режим, използван през XIX век от колониалните сили. В нашия случай в него има около 30 млрд. лева, които се въртят българската икономика. Освен това имаме 72 млрд. под формата на чужди активи - най-вече долари и ценни книжа. Антиевро реториката изразява финансова неграмотност или частни интереси. Населението рязко намалява, защото цената на труда е ниска, а основната причина за това е валутният борд", посочи той.
И допълни, че КТБ е нямало да фалира, ако България е била в еврозоната.
24.09.2024, 10:54 часа
219 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha