Радиоактивният америций бил държан в дворна ограда в Пловдивско

Радиоактивният америций бил държан в дворна ограда в Пловдивско Зад тухла в дворната ограда - там бил държан радиоактивният америйци, съобщи  Георги Игнатов, адвокат на Васко Асенов, който е един от арестуваните. Днес в Окръжен съд - Пловдив, се гледат мерките на тримата задържани. Прокуратурата настоява за постоянен арест, а заседанието е закрито заради използване на СРС и риск от разгласяване на чувствителна информация. 
Преди три дни на различни адреси в пловдивско бяха открити общо 81 плочки америций. Това е изотоп, който се съхранява при специални условия заради йонизиращото му лъчение. Трябва да се пази и превозва при специални условия. Цената му е висока.
Ако е знаел за радиоктивността на елемента, нямало да го държи в двора си, заяви адвокат Игнатов за клиента си.  Защитната теза на задържаните е точно такава - не са били наясно какво точно съхраняват. Знаели единствено, че плочките струват много пари. Надявали се да припечелят. По време на акцията вътрешният министър Атанас Илков заяви, че няма данни за пласиран от задържаните америций.
Според прокуратурата плочките били придобити от Георги Кулов (друг задържан) от негов познат от Сопот, който впоследствие починал. Кулов съхранявал в дома си материала около 5-6 години.
Кулов е кравар. Асенов - автотенекеджия.
22.09.2024, 16:05 часа
149 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha