България протестира пред Унгария за пейджърите на "Хизбула"

България протестира пред Унгария за пейджърите на "Хизбула" Българското министерство на външните работи (МВнР) протестира пред унгарския посланик във връзка с изявленията на унгарски официални лица относно доставката на избухващите пейджъри в Ливан и Сирия. Това е станало днес с демарш (дипломатическо изявление на правителството или дипломатическите органи на една държава към правителството на друга държава).
На сайта си МВнР заяви, че е повторило пред посланика днес, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани такива устройства, свързани с експлозиите в тези страни. 
"Това заключение бе потвърдено от проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“, заедно с НАП, МВР и Агенция „Митници“ - казва още МВнР. - По време на среща с унгарския посланик в София България изрази категорично несъгласие със споменаването на нейното име във връзка с тези пратки. Министерството на външните работи призова Унгария да действа отговорно и да основава твърденията си на факти".
След като на 18 септември в Ливан и Сирия избухнаха хиляди пейджъри и убиха и раниха множество членове на шиитското движение "Хизбула" унгарски медии обявиха, че устройствата са купени от Тайван от фирмата Norta Global Ltd, със седалище на бул. "Витоша" в София. Впоследствие те са били продадени на "Хизбула", чийто членове контактуват помежду си с тях.
ДАНС веднага обяви, че Norta Global Ltd само е регистрирана в България, но не е имала никаква дейност тук. Но пък са засечени финансови потоци към Унгария на стойност 1.6 млн. евро. Същевременно у нас не са реализирани митнически операции с пейджъри.
Говорител на унгарското правителство пък заяви, че доставените на „Хизбула“ пейджъри никога не са били в Унгария, а фирмата е действала само като посредник.
22.09.2024, 09:36 часа
138 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha