Валя Балканска и Петър Янев гостуват в Бяла Слатина на 22 септември

Валя Балканска и Петър Янев гостуват в Бяла Слатина на 22 септември В Деня на независимостта в Бяла Слатина се провежда второто издание на Национален фолклорен фестивал „На север от Балкана“, информират организаторите на проявата - община Бяла Слатина и местна компания.
Мероприятието стартира с концерт на Академичен фолклорен ансамбъл при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив, и ще бъде закрито с изпълненията на Валя Балканска и Петър Янев. 
В конкурсната програма участват непрофесионални състави от Плевен, Търговище, Ихтиман, Вършец, Брусарци, Алтимир, Търнава, Бяла Слатина и други населени места, допълват организаторите.
Танцьорите се представят в три раздела – автентичен и обработен танцов фолклор и надиграване на „Абдай” (северняшка фолклорна област, 9/8 тактов размер). Предвидени са и парични награди за участниците. В журито са включени утвърдени професионалисти от областта на танцовото изкуство - хореографът на академичен фолклорен ансамбъл към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив, доц. д-р Стефан Йорданов, педагогът и ръководител на специалност „Български танци“ в Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“, Плевен, Илиян Илиев и дългогодишният преподавател в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, Котел, основател и ръководител в продължение на 30 години на фолклорен ансамбъл „Лисец“, Омуртаг, Стойчо Тончев. 
Специална награда от името на кмета на общината Иво Цветков ще бъде връчена по време на събитието, каза заместник-кметът с ресор „Хуманитарна дейност и интеграция“ Боряна Петкова. 
20.09.2024, 16:12 часа
168 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha