Мениджърът на Цанко Цанков: Всичките му рекорди са по правилата

Мениджърът на Цанко Цанков: Всичките му рекорди са по правилата Всички рекорди на Цанко Цанков са по правилата. Това каза в предаването "Денят започва" по БНТ мениджърът на плувеца Николай Илиев по повод информацията, че Асоциацията по плуване в открити води не признава постижението на българина на 6 септември в река Дунав, както и че неговите рекорди до момента ще бъдат заличени.
От WOWSA твърдят, че има манипулирани GPS данни и световният рекорд на Цанко Цанков на 108 км няма да бъде зачетен.
"Няма как да бъдат отнети рекордите, защото това е една частна организация, която може да администрира събития, в които тя лично участва. Тя не го е написала точно, че отнема, но така се чете от голяма част от хората. Никой не може да отнеме постиженията на Цанко. Така че, не е точен преводът", обясни Николай Илиев.
"Няма как една частна организация да отнеме каквото и да било, не може да вземеш на някого нещо, което не си дал. Това, което излезе като заглавие, е абсолютно неточно", каза още Илиев.
"Ние поканихме WOWSA да администрира плуването на Цанко Цанков на 6 септември в река Дунав", уточни мениджърът.
"Всяко едно плуване в открити води се администрира от дадена асоциация, има цели пет в световен мащаб. Може би нашата грешка е, че ние тази година се доверихме на тях, но решението беше взето още преди да плуваме. Това е една частна организация, те администрират подобни плувания по цял свят", обясни още Николай Илиев.
"Който състезател иска да направи нещо, се свързва с една от тези световни асоциации, попълва документи и изисквания, след това ги удостоверява и рекордът му се зачита или не се зачита. В случая при нас те откриват пропуски, нередности, манипулации в GPS данните, което абсолютно не отговаря на истината. Ние имаме официално писмо от дирекция "Речно корабоплаване" в град Русе, в което пише, че лодката е следена и че може да се изисква разпечатка и да се докаже. Само че такава разпечатка не беше поискана, както не беше взето и мнението на главния съдия, който през цялото време беше на лодката, легендата на плуването Стефан Георгиев", заяви Илиев.
Само след няколко часа Цанко Цанков ще направи нов опит за световен рекорд в река Дунав.
"Цанко е смазан психически, ние сме тук от вчера. Много хора се обадиха за подкрепа. Така че, ще влезе във водата в село Ясен, община Видин и за около 20 часа трябва да измине разстоянието до кораба "Радецки" в Козлодуй. Цанко е в сравнително добро състояние, смятам, че рекордът на дистанцията от 120 км ще бъде преодолян. Всяко нещо, което сме направили е честно и почтено, ние нямаме от какво да се крием", завърши Илиев.
19.09.2024, 11:27 часа
297 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha