Руснаците се втурнаха да купуват чуждестранни SIM карти за достъп до блокирани услуги и чужди банки

Руснаците се втурнаха да купуват чуждестранни SIM карти за достъп до блокирани услуги и чужди банки Руснаците са започнали активно да купуват SIM карти от чуждестранни оператори - през юли такива карти са имали 850 хиляди души, а в началото на септември - вече 1 милион. Това показват данни на Mobile Research Group, цитирани от руския вестник "Известия".
Търсенето на чуждестранни мобилни номера нараства поради блокирането на достъпа до интернет услуги, някои от които напуснаха Русия след началото на войната в Украйна. Това са по-специално Netflix, Sony и ChatGPT, казва Елдар Муртазин, водещ анализатор в Mobile Research Group.
Също така според него през последните месеци руснаците са били изправени пред невъзможността да се регистрират в услугите на Google, използвайки вътрешен мобилен номер или да възстановят достъпа до своя акаунт.
Руснаците се нуждаят от чуждестранни SIM карти, за да получават SMS кодове, с които да потвърдят регистрацията си в блокирани услуги. В Русия такива карти работят в международен роуминг, но потребителите им не влизат в интернет и не провеждат разговори, отбелязва Муртазин.
Броят на активните чуждестранни SIM карти нараства, тъй като руснаците отварят банкови карти в страните от ОНД, чиито кредитни институции изискват местна SIM карта, за да изпращат кодове за потвърждение на транзакция и друга информация, казва партньорът на ComNews Леонид Коник.
В същото време руските потребители трябва да поддържат работата на SIM картите и да плащат за тяхната услуга, за да поддържат връзка, отбеляза Владимир Зиков, директор на Асоциацията на професионалните потребители на социални мрежи и месинджъри.
Според правилата на повечето оператори в света абонатът трябва да показва някаква активност в продължение на няколко месеца: да се обади и да отиде онлайн, така че картата да не бъде блокирана, напомня ръководителят на проекта Content-Review Сергей Половников. Според него пасивното получаване на SMS не е достатъчно, за да се поддържа картовата активност.
Също така поради затруднения с извършването на плащания в чужбина руснаците срещат трудности при плащането на абонаментни такси, отбелязва експертът. Към това се добавя и фактът, че за чужденците е трудно да си купят SIM карта със сравнително ниска тарифа, а туристическите SIM карти по правило се изключват след три месеца, казва Половников.
12.09.2024, 16:12 часа
341 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha