България е на десето място в ЕС по растеж на икономиката

България е на десето място в ЕС по растеж на икономиката През второто тримесечие на 2024 г. сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 0.2 на сто както в еврозоната, така и в ЕС в сравнение с първото тримесечие, показват данни на Евростат.
Това е трета поредна оценка, като през август Евростат съобщи, че ръстът на БВП в ЕС и еврозоната е нараснал с 0.3 на сто. По същество новите данни коригират низходящо растежа през второто тримесечие с 0.1 процентен пункт спрямо първото. Тогава икономиката на ЕС и еврозоната нарасна с 0.3 на сто на тримесечна база.
Полша (1.5 на сто) регистрира най-голям ръст на БВП спрямо предходното тримесечие, следвана от Гърция (1.1 на сто) и Нидерландия (1.0 на сто). Най-голям спад се наблюдава в Ирландия (1.0 на сто), Латвия (0.9 на сто) и Австрия (0.4 на сто).
Икономиката на България се нарежда десета по най-бърз темп на растеж в ЕС, като повишението спрямо първото тримесечие е с 0.5 на сто, сочат данните на Евростат.
В сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно коригираният БВП нараства с 0.6 на сто в еврозоната и с 0.8 на сто в ЕС през второто тримесечие на 2024 г., като данните потвърждават оценката от август.
През първото тримесечие на годишна база БВП на ЕС и еврозоната нарасна съответно с 0.7 и 0.5 на сто. На годишна база през второто тримесечие БВП расте най-много в Малта (4,2 на сто), Полша (4.0 на сто) и Кипър (3.7 на сто), а се понижава най-много в Ирландия (4.1 на сто), Естония (1.3 на сто) и Финландия (1.2 на сто).
Икономиката на България расте с 2.1 на сто през второто тримесечие на годишна база, като заедно със Словакия дели осмото място по темп на растеж на годишна база.
Броят на заетите лица се е увеличил с 0.1 на сто в еврозоната и с 0.1 на сто в ЕС през второто тримесечие на 2024 г. спрямо предходното тримесечие. През първото тримесечие на 2024 г. заетостта нарасна с 0.3 на сто и в двете зони.
В сравнение със същото тримесечие на предходната година заетостта се е увеличила с 0.8 на сто както в еврозоната, така и в ЕС, след ръст на годишна база от 1.0 на сто в еврозоната и 0.9 на сто в ЕС през първото тримесечие на 2024 г.
06.09.2024, 14:50 часа
177 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha