АЕЦ „Козлодуй“ отбеляза 50-годишния си юбилей с голям празничен концерт /снимки/

АЕЦ „Козлодуй“ отбеляза 50-годишния си юбилей с голям празничен концерт /снимки/ С празничен концерт вчера АЕЦ „Козлодуй“ отбеляза 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала. Голямото събитие започна в 11 часа в Ботев парк и събра стотици работещи и работили през годините за развитието и успехите на централата. Сред официалните гости бяха изпълнителният директор Иван Андреев, бившите директори на централата Наско Михов, Иван Генов, Александър Николов, Кирил Николов, Красимир Николов, Димитър Ангелов, Йордан Костадинов и Георги Кирков, изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов, зам.-министърът на БЕХ Красимир Ненов, председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски, председателят на Съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй Илия Илиев, кметът на Козлодуй Маринела Николова, областният управител на Враца Николай Николов и други.
„За нас този ден е празник защото отбелязваме уникално събитие с огромно значение за историята на страната. Преди 5 десетилетия, на 4 септември 1974 година е официалното откриване на нашата атомна централа. Тогава България завинаги записва в световната карта своето място като първата държава в Югоизточна Европа и една от малкото в света, която започва успешно да развива ядрена енергетика. Днес, 50 години по-късно, нашите блокове работят надеждно, централата е основен стълб на енергийната система, а индустрията и хората в страната разчитат на енергията, произведена в Козлодуй.
Българските ядрени енергетици се радват на заслужено уважение в световната професионална общност, а нашата централа се сравнява с най-добрите в света. Когато говорим за постигнатото, специална благодарност искам да отправя към държавните институции, към Министерството на енергетиката, Агенция на ядрено регулиране, Български енергиен холдинг. Тяхната подкрепа за нашата работа, за ядрената енергетика и за АЕЦ „Козлодуй“ са определящи за развитието и просперитета на централата.
Преди всичко, тук е мястото да отдадем дължимата почит и дълбока признателност на хората, поставили началото с много труд и всеотдайност. Ние, които работим днес пазим и следваме техния пример. Предаваме на младите сред нас стремежа да бъдат сред най-добрите и най-подготвените, защото в техните ръце е бъдещето на АЕЦ „Козлодуй“ и на ядрената енергетика на България.
Уважаеми колеги, уважение и благодарност заслужава личния принос на всички, работили през годините и работещи днес в централата. Вие сте в основата на постиженията, които ни дават повод с гордост да отбележим 50-годишния юбилей на АЕЦ „Козлодуй“. Вашият труд, знания и професионализъм направиха възможни успехите, които празнуваме днес. За това нека честваме тази годишнина с увереност, че ни чакат нови перспективи и нови отлични резултати. Нека си пожелаем да се радваме на здраве и благополучие, на още много годишнини“, каза в приветствието си към присъстващите на празника изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев.
По време на тържествената част бяха връчени и няколко почетни грамоти. Първата отиде при зам.-министър Красимир Ненов и бе в знак на признателност за оказваната през годините подкрепа по пътя към постигане на високи резултати във все по-динамичната пазарна среда. Втората отличие бе връчено на изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов. Почетна грамота получи и председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски, като признание за високата експертиза, богатия опит и професионализма, с които ежедневно подкрепя стремежа на атомната централа към постоянно повишаване на безопасността в съответствие с най-високите световни стандарти. На сцената приветствие към присъстващите поднесе и председателят на Съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй Илия Илиев.
Кметът на община Козлодуй Маринела Николова връчи на изпълнителния директор на централата Иван Андреев почетен плакет.
Специално за събитието в Ботев парк бе подредена и фотоизложбата „50 бележити дати в историята на Първа атомна". Присъстващите можеха да разгледат и архивни снимки и материали, свързани с историята на АЕЦ „Козлодуй“, на два специални електронни дисплея. Десетки се възползваха и от фотостената до сцената, за да запечатат незабравими и емоционални спомени от празника. За най-малки гости беше подготвено истинско цветно забавление „Боички за ръчички“.
Интересно е, че повече от 708 милиона мегаватчаса са произведени от 1974 г. до днес.
След официалната част гостите се насладиха на уникален концерт с куп звездни изпълнители.
05.09.2024, 11:27 часа
2185 1
Коментари

разочарован

05.09.2024, 12:25 часа
За голямо съжаление нямаше поздравителни адреси ни от Президентсвото, ни от Министерски съвет, ни от Парламента. Голям срам!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha