Природният газ поскъпва през септември

Природният газ поскъпва през септември Kомисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за септември в размер на 61.91 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, което е поскъпване с 1.9% спрямо 60.75 лв./MWh през август.
На новата цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за септември.
Причината за поскъпването е, че поради предложената от „Булгаргаз“ цена, която е много по-благоприятна спрямо цените на международните газови пазари, клиенти на регулирания и свободния пазар са подали заявки до обществения доставчик за допълнителни количества природен газ. Това увеличава общото количество природен газ за покриване на месечното потребление и оскъпява цената.
В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 78,68 % от потреблението за м.септември и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник „Булгаргаз“ ЕАД е включил количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.
Първоначално общественият доставчик прогнозира цена в размер на 59.54 лв./MWh, или намаление с около 2%, в сравнение с утвърдената цена за август.
31.08.2024, 09:37 часа
180 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha