Шолц: Необходимо е финализиране на сделката за примирие в ивицата Газа

Шолц: Необходимо е финализиране на сделката за примирие в ивицата Газа Германският канцлер Олаф Шолц проведе телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху в неделя, по време на който отбеляза, че германското правителство "остро осъжда" заплахи от Иран, ливанската шиитска организация Хизбула и други играчи срещу еврейската държава. Това каза пред репортери говорителят на кабинета Волфганг Бюхнер.
„Канцлерът изрази сериозна загриженост относно опасността от ескалация на регионален конфликт в Близкия изток“, отбеляза той. Според Шолц „сега повече от всякога е важно да спрем разрушителната спирала на актовете на отмъщение, да намалим напрежението и да положим конструктивни усилия за деескалация на ситуацията“.
"В тази връзка канцлерът отново подчерта, че е настъпил моментът за финализиране на споразумението за освобождаване на заложници и прекратяване на огъня. От негова гледна точка много военни цели в борбата срещу Хамас са постигнати, броят на цивилните жертви и страданията на хората в ивицата Газа са огромни. Прекратяването на войната в Газа [според канцлера] би било решителна стъпка към регионална деескалация“, отбеляза Бюхнер.
Поредният кръг на ескалация в Близкия изток последва смъртта в Техеран на председателя на Политбюро на радикалното палестинско движение Хамас Исмаил Хания и ликвидирането в Бейрут на един от командирите на военното крило на шиитското движение Хизбула. Фуад Шокра. Иран, Хамас и Хизбула обвини Израел за случилото се и каза, че няма да го оставят без отговор.
11.08.2024, 16:47 часа
455 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha