Сърбия извади от Дунав кораб, потопен от нацистка Германия през 1944 г. /снимки/

Сърбия извади от Дунав кораб, потопен от нацистка Германия през 1944 г. /снимки/ Сръбските власти извадиха от Дунав един от повече от 200-те кораба, потопени от флота на нацистка Германия във водите на реката през август 1944 г., обяви сръбският министър на транспорта и инфраструктурата Горан Весич. 
На първо място, посочи той във "Фейсбук", ще бъде извършено разследване, за да се установи дали все още има експлозиви на борда на кораба, след което корабът ще бъде изложен на широката общественост.
Сърбия планира да извади общо 21 от тези останки от Дунав, обяви Весич. Проектът се финансира със средства от ЕС. В периодите, когато нивото на водата в Дунав намалява поради суша и горещини, части от тези останки периодично излизат на повърхността.
В продължение на осем десетилетия те пречат на корабоплаването в този участък на река Дунав, близо до град Прахово.
През август 1944 г. съветската армия настъпва на запад и вече контролира пролома на Железни врата на река Дунав, нагоре по течението на Прахово. Първоначално планираното изтегляне на германския флот от Дунав и Черно море по реката вече не е възможно. Впоследствие германският контраадмирал Пол Уили Зиб нареди повече от 200 бойни и товарни кораба да бъдат потопени.
Повечето от 8000 войници и цивилни на борда бягат пеша от настъпващата Червена армия. Някои от потъналите през този период кораби бяха извадени от Дунав малко след края на войната, припомня Agerpres, цитирана от Digi24.
08.08.2024, 15:32 часа
2237 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha