50% от диагностицираните с рак на белия дроб умират в рамките на година

50% от диагностицираните с рак на белия дроб умират в рамките на година Световният ден за борбата с рака на белия дроб, който се отбелязва на 1 август, е сериозно напомняне на бъдем бдителни за ранните предупредителни знаци на болестта. Болестта е известна с това, че убива 50% от диагностицираните, съобщи „Мирър“
Адвокатът по въпросите на лекарската небрежност Ким Джаксън от Patient Claim Line даде важни съвети на британците относно разпознаването на симптомите на рак на белия дроб и какви действия да предприемете, ако вашият личен лекар пропусне предупредителните знаци. Ким обясни, че „симптомите с червен флаг включват упорита кашлица, която може да се влоши, изкашляне на кръв и болка в гърдите, която се засилва при дълбоко вдишване, кашляне или смях”.
„Загубата на апетит, необяснимата загуба на тегло и умората също са основни признаци на рака на белия дроб. Бъдете нащрек за хрипове, задух, ново начало на хрипове и инфекции като бронхит и пневмония, които са постоянни. Ако посетите вашия личен лекар със симптоми, подсказващи рак на белия дроб, той трябва да ви прегледа и да ви помоли да дишате в уред, наречен спирометър, който измерва колко въздух вдишвате и издишвате“, посъветва адвокатът.
„Може да бъде поискано изследване на кръвта, за да се изключат някои от възможните причини за симптомите. Основното изследване за диагностициране на рак на белия дроб е рентгеновата снимка на гръдния кош. Ще бъде препоръчано и компютърна термография, както и PET-CT сканиране. Повече от половината, диагностицирани с рак на белия дроб, умират в рамките на една година след поставянето на диагнозата, дори и при лечение. Очевидно е, че колкото по-рано се открие ракът на белия дроб, толкова по-голям е шансът ви за оцеляване. Всичко обаче зависи от стадия на рака и общото здравословно състояние на човека“, каза Джаксън.

Какви са моите права, ако диагнозата ми за рак на белия дроб е поставена със закъснение?
„Лицето има три години от датата на узнаване на диагнозата, за да предяви иск пред съда. За да се установи небрежност, лицето трябва да докаже, че е имало нарушение на задължението за полагане на грижи и в резултат на това е възникнала причинно-следствена връзка т.е. човекът е претърпял вреда като пряк резултат от небрежност“, заяви Джаксън.
„Може да е трудно да се спечели иск за небрежност в случай на рак, особено при доказване на причинно-следствена връзка. Може да се докаже, че макар да е имало забавяне при диагностициране на рака, резултатът в никакъв случай не би бил различен“, добави той.
02.08.2024, 15:09 часа
605 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha