Полски експерти се доверяват на опита на ДП РАО в дейностите по извеждане от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци /снимки/

Полски експерти се доверяват на опита на ДП РАО в дейностите по извеждане от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци /снимки/ Експерти от Националната агенция за ядрена енергия (РАА) и Предприятието за погребване на РАО (ZUOP) на Полша определиха опита на ДП „Радиоактивни отпадъци“ като впечатляващ след края на научно посещение за техническо сътрудничество, което се проведе в периода 23-30 юли. Визитата е по инициатива на полската страна, на която тепърва предстои строителство на ядрени мощности, и е организирана съвместно от българската Агенция за ядрено регулиране и Международната агенция за атомна енергия.
Целта на научното посещение беше полските експерти да се запознаят своевременно с различни аспекти на извеждането от експлоатация, управлението на радиоактивните отпадъци (РАО), както и свързаните с тях регулаторни дейности. 
Полската делегация посети Постоянното хранилище за РАО край Нови хан, за да се осведоми на място за по-важните въпроси, свързани с програмата за мониторинг, критериите за приемане на отпадъци и последващото им управление. В следващите дни на визитата фокусът се премести върху дейността на специализираните поделения на ДП РАО на площадката в Козлодуй. В редица срещи, презентации и дискусии в Информационния център по извеждане от експлоатация специалисти и част от ръководството на Предприятието разясниха основни моменти от изпълнението на Програмата по извеждане от експлоатация, управлението на РАО, както и бъдещото им погребване. С организацията и същинските процеси на работа полската делегация получи възможност да се запознае нагледно, като посети на място Машинната зала на 1-4 блок, Блочния щит за управление – 2, Системата за измерване и освобождаване от контрол, Цеха за намаляване на размерите и дезактивация, Склада за временно съхранение на кондиционирани РАО и Националното хранилище за ниско- и средноактивни РАО на площадка „Радиана“.  В края на визитата към групата от полски експерти се присъединиха председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски и президентът на ядрения регулатор на Полша Анджей Гловацки. Двамата участваха и във финалната среща от научното посещение в Главно управление на ДП РАО, където разговаряха с председателя на Управителния съвет на Предприятието Сергей Цочев за ефектите от визитата и перспективите за задълбочаване на професионалното взаимодействие. 
„Благодарим за гостоприемството и организацията, за изчерпателните информационни презентации и за възможността да посетим реално работещи съоръжения на ДП РАО. Опитът на българските специалисти в областта на управлението на РАО е впечатляващ. Експертите на ДП РАО ни предоставиха много добри примери за безопасно и устойчиво управление на радиоактивните отпадъци.  Респектирани сме от успешното реализиране на проекта за Национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Очакваме с нетърпение бъдещо сътрудничество.“, споделихa в края на научното си посещение представителите на Предприятието за погребване на РАО на Полша. 

Полша е една от малкото държави в бившия социалистически блок, която остана без ядрена централа. Понастоящем обаче плановете за енергиен преход са амбициозни, а в последните години страната работи активно за изграждането на ядрени мощности. 
31.07.2024, 11:36 часа
401 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha