Бум на лаймска болест в Северозапада! Нови 3 случая, станаха 6 за две седмици

Бум на лаймска болест в Северозапада! Нови 3 случая, станаха 6 за две седмици Още три случая на лаймска болест са регистрирани в Северозапада, научи агенция BulNews. Само за последните две седмици има 6-има заразени – двама във Враца и 4-ма в Монтана, а от началото на сезона заразените са общо 8. Данни от Видин обаче няма, тъй като там и РЗИ, както и повечето институции, дреме в летаргичен сън и не съобщава никаква информация за здравната обстановка в областта. 
Припомняме, че лаймската болест най-често се причинява след ухапване от кърлеж, заразен с бактерии от род Borrelia. Резервоар на инфекцията в природата са много диви и някои домашни животни. Кърлежите се заразяват от животните и предават инфекцията на хората. Важно е да се отбележи, че за да преминат бактериите от кърлежа в ухапания човек са необходими няколко часа. Поради тази причина, при всяко ухапване трябва да се потърси медицинска помощ и кърлежът да бъде отстранен възможно най-бързо, за да се предотврати проникването на причинителите на заболяването в кръвообращението и развитието на лаймската болест.
Инкубационният период (времето от ухапването до появата на първите симптоми ) на заболяването е средно 1-2 седмици. При нелекуваните пациенти лаймската болест протича в три стадии:
В първия се развива характерно зачервяване на кожата около мястото на ухапването, което нараства и се разширява и може да достигне до 30 сантиметра. По-късно зачервяването избледнява в центъра и добива формата на пръстен.Болните се оплакват от главоболие, отпадналост, болки в мускулите и ставите, и увеличение на съседните лимфни възли.
Вторият стадий се развива няколко седмици след началото на заболяването. Той се характеризира със симптоми от страна на нервната система, сърцето и ставите. Наблюдават се парализа на лицевия нерв, менингит, парези и парализи на крайниците, сърдечни аритмии, задух, подуване и болки в ставите.
Третият стадий настъпва от няколко месеци до няколко години след ухапването. Наблюдават се трайни увреждания на ставите, безсъние, умора, отслабване на паметта и оглупяване, тръпки и болки в крайниците, слабост в мускулите, и характерни кожни изменения.
Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването – до един-два месеца от ухапването, тя се лекува с антибиотици. В противен случай може да предизвика сериозни усложнения и дори да има фатален изход.
 
31.07.2024, 08:40 часа
1164 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha