Проф. Кантарджиев: Щамът „Флирт” прилича на вариантите преди пандемията

Проф. Кантарджиев: Щамът „Флирт” прилича на вариантите преди пандемията

Сега на Балканите върлува подвариант на Омикрон, наречен „Флирт”. Той прилича на вариантите преди пандемията. Не очаквам да има тежки последици за заболелите. Това каза в ефира на „Твоят ден” проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и бивш директор на Центъра по заразни и паразитни болести.
По думите му нормалният човек 5 пъти годишно боледува от инфекции, децата - 8 пъти. "Още преди няколко месеца се наблюдаваше увеличаване на случаите на COVID-19. Щамът "Флирт" е доста по-различен от опасния коронавирус, предизвикал пандемията. Сегашният не причинява тежки инфекции, преминава леко, но трябва да се спазват някои правила. Има ръст с около 15-20% на броя на заболелите и хоспитализациите, но това са главно хора с предхождащи заболявания, както и възрастни", коментира той. 
Според него сред методите за превенция на заразяване са избягване на хора с инфекциозни симптоми и събирания само на открито. "При лек ветрец и влажно време рискът от заразяване е минимален. Възрастните и уязвимите на заболявания трябва да носят маска. Лимон със сода след всяко хранене при болка в гърлото - така в началото на инфекцията се унищожава огнището на вируса. Антибиотиците при всички вирусни инфекции не вършат работа. Например при херпес вирусните инфекции и сезонния грип има лекарства'', заяви Кантарджиев.
За вируса Нипа епидемиологът посочи, че е отдавна известен на науката. "Причинява тежко заболяване, обикновено много прилича на хеморагичните трески. Негов причинител са прилепите, които се хранят с плодове. В Индия върлува и вирусът Чандрипура, при който умират деца. Той е т.нар. арбовирус - причинява се след заразяване от членестоноги - като например пясъчни мухи (папатаци), може да се разпространи и чрез комари. Върлува далеч от нас и няма опасност", посочи професорът.

24.07.2024, 15:27 часа
759 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha