Хеликоптери и алпинисти гасят опасен пожар в района на "Беклемето", теренът е труднодостъпен

Хеликоптери и алпинисти гасят опасен пожар в района на "Беклемето", теренът е труднодостъпен Избухналият горски пожар в района на троянския проход Беклемето вече обхваща широколистна растителност в труднодостъпен терен със сипеи и пропасти.
Проблемът е, че голяма част от засегнатите площи са в резерват "Стенето", който е много труднодостъпен и там са няколко огнища. Ще има нужда от специалисти, които имат алпийска подготовка. Има такива доброволци, както и пожарникарите имат такава подготовка. Няма път, по който да се стигне до там, освен с хеликоптерите. Двата хеликоптера, които гасят огнищата на Беклемето, всъщност са чешките, които пристигнаха в помощ на нашата пожарна.
Поради опасност стихията да обхване и иглолистна гора, пожарът се обработва от север и запад. Днес около обяд там пристигнаха премиерът Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от Кризисния щаб на Община Карлово и кмета на Карлово Емил Кабаиванов.
Огънят се разпростира на 1000 дка площ и е недостъпен, съобщиха премиерът и вътрешният министър. 
Ситуацията с пожара в местността Беклемето край Кърнаре е изключително тежка, защото теренът е абсолютно недостъпен. Това съобщиха премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов, които пристигнаха на място.Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на хеликоптери и алпинисти, посочи Калин Стоянов: "Каквато и техника да имаме, с колкото и хора да разполагаме, е невъзможно да се доближим до огнищата. Днес ще се работи предимно с двата хеликоптера, които успяват да свалят огъня ниско долу, оттам алпинисти от пожарната и доброволци ще направят опит максимално да доближат местата, от които могат да гасят". "Ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват, който е много труднодостъпен, а там са няколко огнища. Ще има нужда от специалисти, които са с алпийска подготовка, хубавото е, че има подготвени доброволци, а и самите пожарникари имат такава подготовка", добави Димитър Главчев.
Версията за умишлен палеж е малко вероятна заради труднодостъпния терен, но не се изключва, каза Калин Стоянов.
При Беклемето са долетели двата чешки хеликоптера, които по-рано бяха при Воден и Болярово. Калин Стоянов обаче предупреди, че има опасност тлеещи огнища край Воден да се разпалят отново: "Лошото е, че там температурата е изключително висока и има много силен вятър. Възможно е някое от тлеещите огнища отново да се разпали. В момента там работят два хеликоптера на Министерството на отбраната".
Калин Стоянов пък отново прикани критикуващите го да дойдат на място и да се уверят за какво става дума. "Опасявам се обаче, че ще им стане лошо", коментира той
Освен огнеборците от Карлово, в гасенето на пожара се включиха модул от 40 военнослужещи с техника, българският модул за гасене на горски пожари, служители на парк „Централен Балкан“.
От община Карлово осигуряват храна и вода за всички, участващи в потушаването на огнената стихия, предостави и своя специализиран автомобил – 10-тонна водоноска, която зарежда специализираните автомобили на карловската служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и пожарната кола на ВМЗ.
20.07.2024, 15:55 часа
370 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha