Москва обяви за чуждестранен агент топ пианиста Евгений Кисин

Москва обяви за чуждестранен агент топ пианиста Евгений Кисин Русия обяви световноизвестния пианист Евгений Кисин за "чуждестранен агент" заради подкрепата му за Украйна и противопоставянето му на войната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ТАСС. Руската информационна агенция цитира руското Министерство на правосъдието.
Роденият в Москва пианист е на 52 години, лауреат е на водещи руски творчески награди и се смята за един от най-добрите пианисти в света. Живее извън Русия от години, има британско и израелско гражданство.
Кисин често се изказва публично срещу руския президент Владимир Путин и войната в Украйна. Миналия месец той написа във Фейсбук: "Убеден съм, че въпреки целия ужас, причиняван от руските нашественици на Украйна и нейния клет народ, тази чудесна страна ще оцелее, ние ще надживеем Путин и неговите приближени".
Русия е сложила етикета "чуждестранен агент", който намеква за шпиониране, на стотици граждани и организации, които обвинява в подривна политическа дейност с чуждестранна подкрепа.
Авторът на бестселъри Борис Акунин и рок музикантът Борис Гребеншчиков са сред известните творци, които живеят извън Русия, и са добавени в списъка на "чуждестранните агенти".
По-рано този месец театралната режисьорка Женя Беркович и драматуржката Светлана Петрийчук бяха осъдени на по шест години затвор за "оправдаване на тероризма" заради пиеса, разказваща за рускини, омъжени за бойци от "Ислямска държава".
20.07.2024, 14:50 часа
262 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha