Пореден протест срещу преминаването на камиони през "Петрохан" блокира Бързия

Пореден протест срещу преминаването на камиони през "Петрохан" блокира Бързия Пореден протест срещу преминаването на тежкотоварни камиони през прохода "Петрохан" в Стара планина имаше от 20 часа снощи на шосето в село Бързия. На протеста, организиран от граждански сдружения и политически формации, се събраха около 50 души, предимно от Берковица и Бързия. 
Протестиращите заявиха, че за близо месец преминаване на ТИР-ове през "Петрохан" шосето вече е на вълни. Жители на село Бързия казаха, че и техните къщи започват да се напукват при преминаване на камиони с тегло около 40 тона. 
Припомняме, че протестите срещу преминаването на ТИР-ове през "Петрохан" започнаха на 14 юни с блокиране на шосето за половин час. След това имаше още 4 протеста по същия начин. Протестиращите посочват, че пътят през прохода "Петрохан" не е проектиран за тежкотоварни камиони, че той е тесен, с много завои и с голяма денивелация и това принуждава камионите да навлизат в платното за насрещно движение на завоите, при което създават опасност за леките автомобили. Те настояват за отмяна на заповедта на АПИ, която позволява на камионите да преминават през "Петрохан".
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова се срещна с протестиращите при един от протестите - на 25 юни, и заяви, че пускането на тежкотоварни камиони през "Петрохан" се налага заради затварянето на участък от пътя София - Враца - Видин при село Лютидол в община Мездра за ремонт и изграждане на скоростен път там. Тя помоли за разбиране и търпение, защото по думите, ѝ изграждането на този път ще даде тласък на икономиката на цяла Северозападна България. Коритарова посочи, че преминаването на ТИР-ове през "Петрохан" е забранено в почивните дни и в пиковите часове в делничните. 
До днес позициите на протестиращите и на МРРБ остават противоположни и заради това протестите продължават. 
Становища срещу преминаването на камиони през "Петрохан" са изказали общинският съвет в Берковица и областната управа в Монтана при бившия областен управител Ивайло Антонов, а в подкрепа на това решение се обявяват от Камарата на превозвачите в България. 
19.07.2024, 13:12 часа
636 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha